Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Стефан Ноев учи магистратура в Университета по хранителни технологии в Пловдив

steГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

23-годишният казанлъчанин Стефан Ноев извади Кръста в Казанлък по време на Богоявленския ритуал в ледените води на Старата река. „Желая на всички здраве, късмет

и благоденствие през 2020 година“, пожела късметлията на събралото се множество на моста до парк „Тюлбето“. Стефан скача за седми път и за трети хваща кръста. В момента възпитаникът на Университета по хранителни технологии в Пловдив учи магистратура и работи в родния си Казанлък. Всички 41 смелчаци, скочили в ледените води на реката бяха поздравени и наградени от кмета Галина Стоянова.

За първи път лично отец Николай от храм „Свети Пророк Илия“ слезе под моста, заедно с момчетата в студената вода, за да хвърли Кръста и със тях игра мъжкото хоро.

Сред храбрите жители и гости на града, изпълнили ритуала по спасяване на Богоявленския кръст в Казанлък бяха трима от имениците днес. Сред тях рекордьор по участия е Йордан Йорданов, който всяка година се прибира в България, в родния си град, за да участва в ритуала и така вече 21 години; Йордан Тончев скача вече 10 години; а за първа година емоцията от Богоявленския ритуал сподели и именикът Йордан Павлов. За първи път в надпреварата участва 12-годишният Петър Матеев, най-малкият участник, а най-големият – 49-годишният Христо Христов влиза в реката за 11-а поредна година. Църковният празник Богоявление в Казанлък започна с отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в Казанлък и продължи с литийно шествие от храм „Свети Пророк Илия“ към моста на Стара река, където се състоя Богоявленски ритуал за освещаване водите на реката. По традиция след изваждането на кръста всички се хванаха на празнично хоро.

Честито Богоявление, Казанлък!

hohor

 

  

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>5°C
Променлива облачност
Температура: 5°C
Усеща се като: 5°C
Вятър: север
Сила: тих, 0.9 m/s

Времето със sinoptik.bg