Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Общо 17 421 са регистрираните ползватели на библиотечните услуги през миналата година

detГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

През изтеклата година дейността на Общинска библиотека "Искра" бе изключително богата и многопластова. Отчетен бе голям напредък в трансформацията на културния институт,

в превръщането на библиотеката в съвременен културен, образователен и информационен център, любимо място на казанлъчани. Разбира се, всичко това е в резултат на релевантния общински бюджет и усилията на екипа от специалисти.

Общо 17 421 са регистрираните ползватели на библиотечните услуги през 2019 година. Внушителен дял сред тях заемат виртуалните потребители – 13 660, които са 78 % от всички. От тях най-голям е делът на потребителите, живеещи в САЩ - 3185, или 23%; следват потребителите от Великобритания, Турция, Германия, Русия и Испания, които са 8%.

Общата стойност на новопридобити информационни ресурси е 42 908 лева, като сред тях най-голям е обемът на книгите и периодиката – 3330 тома на стойност 37 131 лева; стойността на закупените и дарените книги е изравнена.

През изтеклата година бяха защитени проекти на стойност 13 487 лева. С най-голям успех сред подрастващите потребители на библиотеката се радваше проект „Generation Code” за програмиране с роботи Финч. Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България”. Обученията се провеждаха в рамките на грант от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране. Проектът бе адресиран към деца на възраст от 10 до 11 години, които в рамките на месец и половина преминаха безплатно обучение по програмиране. Обучител по проекта бе Радостина Кацарова. Обученията завършиха с тест и излъчване на участник в пролетен лагер. Илияна Николова участва в учебния лагер с най-добре представилите се ученици от другите отбори. По втория етап на проект „Generation Code” Общинска библиотека „Искра” получи шест броя пчелички Bee-Boot. Тези роботчета дават възможност на децата да броят, да се ориентират и да програмират поредица от движения в посока напред, назад, наляво, надясно и завиване по 90 градуса по забавен начин. Проектът стартира в края на месец септември. До края на годината библиотеката осъществи 11 обучения и демонстрации с пчелите роботи на място и в детските градини и училища, в които взеха участие над 150 деца на възраст от 4 до 12 години.

Общинска библиотека „Искра“ успешно защити и проект към Министерство на културата по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” за финансово подпомагане на обществените библиотеки при обновяване на фондовете с книги и други информационни източници. Така нови 272 заглавия или 919 тома ще постъпят във фондовете на библиотеката. Стойността на проекта е 10 788 лв., от които 9709 лв. са от Министерство на културата, а 10% са осигурени от бюджета на библиотеката. Включени са заглавия от следните области: художествена литература; художествена литература за деца; хуманитаристика /публицистика, литературна критика и литературна история, история/, справочна и друга научна литература.

През 2019 година екипът на библиотека „Искра“ реализира 265 културни събития – литературни премиери, изложби, четения – както за деца и младежи, така и за възрастни. Тези мероприятия бяха посетени от над 11 000 души.

 

 

 

 

  

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-1°C
Ясно
Температура: -1°C
Усеща се като: -1°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.2 m/s

Времето със sinoptik.bg