Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Поетът гостува на столичната публика с книгата си „Вокалното стихосложение“

ruГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Казанлъшкият поет Румен Денев ще гостува в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ на 28. януари. В централното фоайе от 18:00 ч. до 19:00 ч. ще се състои

представянето на най-новата му книга, озаглавена „Вокалното стихосложение“. Изданието е спечелило проект по Програмата на Община Казанлък за финансиране книги на казанлъшки автори и важни за Казанлък издания през 2019 година и бе публикувано от пловдивското Университетско издателство „Паисий Хилендарски. Редактор е доц. д-р Красимира Чакърова, а художник - Стефан Христов.

„Вокалното стихосложение” е изследване, което хвърля светлина върху „лабораторията” на поетическата метафония от гледна точка на твореца, като по този начин е направен опит да се потвърди тезата, че звукописът е съзнателна творческа стратегия. Представени в резюмиран вид, изводите от изследването са следните. Първо - звуковата организация на стиха, включваща метриката, римата, алитерацията, асонанса, паузата, цезурата, е външна форма на поетическата реч и е средство за вдъхновяване на читателя (слушателя) при възприемане на съдържателните образи мисли. И още - вокалното стихосложение е ново изобретение. Сами по себе си гласните звукове нямат смисъл като отделни фонеми, но тъй като могат да се асоциират с определени междуметия, то външната звукова форма при вокалното стихосложение става вътрешна по асоциативен път – заради емоционалните препратки.

Румен Денев е харесван и влиятелен поет; дебютира през 1986 година със стихосбирката си „Животът на дъжда“, с която спечелва голямата награда за литературен дебют „Южна пролет“. Понастоящем е главен редактор на 97-годишното списание за литература „Кула“, което излиза в Града на розите.

 

  

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-1°C
Ясно
Температура: -1°C
Усеща се като: -1°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.2 m/s

Времето със sinoptik.bg