Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Една гледна точка след лекцията, посветена на тази казанлъшка художничка

dsdИван ВЕЛЧЕВ

Мара Чорбаджийска, или известна още като Мара Нонова, е популярна повече като съпругата на Чудомир. Не че не е говорено и за нейното творчество, но почти винаги това е било в контекста за Чудомир. Неговата сянка я подтискаше като творец. Ето защо прекрасна беше инициативата на

ЛХМ ”Чудомир” в Казанлък, за лекция за Мара Чорбаджийска по повод нейния 125-годишен юбилей! Лекцията беше изнесена на 22. февруари не от кой да е, а от проф. Марин Добрев - директор на ХГ - Стара Загора. Макар че той е ако не единственият, то поне един от малкото, който и досега е отделял за нея повече внимание.

Да, всички присъстващи на тази лекция изказаха единно мнение, че сме длъжници пред Мара Чорбаджийска! И, макар че това е вярно, за мен в него има и позитив! Това е фактът, че Мара Чорбаджийска и нейното творчество не са така „удавени” в познатите дългогодишни щампи! А ние започнахме нейното преоткриване с помощта на един от нейните най-добри познавачи и ненадминати сладкодумни разказвачи, а и неин бивш съсед – проф. М. Добрев! Колцина имат този шанс?

Не съм аз този, който ще разказва биографията на Мара Чорбаджийска илиcve ще прави професионален анализ на нейното творчество. Не знам колко жени-художнички има въобще в българска история и колко от тях са така разнообразни в трите жанра: пейзаж, натюрморт и портрет, но за мен тя е уникална! И когато гледам нейните картини, аз усещам нещо общо, което ги обединява. Това е светлината!

През 1929 – 1930 година двамата с Чудомир са командировани от културното министерство във Франция, за да проучат методите на обучение по рисуване във Франция! Ако трябва да бъдем точни, министерството първо е искало да командирова само Чудомир, но той е настоял и за своята съпруга! И е имало защо! В Лувъра и множеството парижки изложби, Мара Чорбайджийска е запленена от картините на френските художници и най-вече от импресионистите!  

И именно това слага отпечатък на нейното по-нататъшно творчество. Това е именно светлината, за която говорех! Именно светлина струи от нейните, иначе различни картини като пейзажите край Казанлък, натюрморти с цветя, интериори, портрети....

Всъщност, тази нейна командировка с Чудомир в Париж не е била изключение за онова време. Почти веднага след Освобождението, тогавашният министър на просвещението командирова в Париж група писатели, сред които е и Захари Стоянов! Проблемът бил, че никой от тях не е знаел и бъкел френски! Това предизвиква бурен гняв сред ”здравата интелигенция”, която има западно образование, знае френски език ! ”Как така?! Защо там ще ходят някакви неграмотници, докато ние...” и т. н. /познато,нали?!/“

И тогава министърът на просвещението /каква хубава дума!/ мъдро им отговаря: ”Когато те подишат парижкия въздух, ще напишат още по-хубава БЪЛГАРСКА литература”! Мисля, че тази мисъл едно към едно се отнася и за Мара Чорбаджийска и Чудомир, които след Париж са създали по-хубави БЪЛГАРСКИ картини и разкази!

А това предизвиква у мен и един възторг, за който би трябвало да говорят историците. Че в най-трудните години за България - веднага след Осовобождението от тези 500 години... не знам от какво... или след първата национална катастрофа след Първата световна война и Ньойския договор, нашата държава мисли и за своята духовност и с цяла сила се стреми да догони Европа, като праща там свои изтъкнати творци!

Още веднъж да подчертая - не когато сме били много богати, а когато сме били много бедни, ние сме се грижили за своята духовност! Ето защо бих искал да пожелая на ЛХМ ”Чудомир” и на всички казанлъчани да продължим да преоткриваме твореца Мара Чорбаджийска! Тя има да ни каже още много неща…

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>21°C
Слънчево
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: югозапад
Сила: лек полъх, 2.4 m/s

Времето със sinoptik.bg