Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Експозицията напомня за два юбилея на артистичното семейство

maraГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

От 1. до 29. юни в залата за временни изложби на Художествена галерия - Казанлък казанлъчани и гости на Града на розите ще могат да разгледат изложбата "Цветето и дъбът", колекция акварели и маслени картини на Чудомир и Мара Чорбаджийска. Творбите са от фондовете на Литературно-художествен музей "Чудомир" и Художествена галерия - Казанлък. Творчеството на Чудомир е добре познато и разпознаваемо, но

организаторите са сигурни, че в тази изложба публиката ще намери и нещо ново, което да сподели с усмивка с приятели. Мара Чорбаджийска, за съжаление, все още е малко позната като художник, но нейната експресивна и богата живопис може да накара всеки ценител да открие в творчеството на съпругата на Чудомир една цяла нова вселена.

Изложбата е посветена на два юбилея - 130-ата годишнина от рождението на Димитър Чорбаджийски и 125 години от рождението на Мара Нонова - Чорбаджийска. В село Турия, на 25 март 1890 година се ражда Димитър Чорбаджийски. Пет години след него, на 22 февруари 1895 г. в град Марица се ражда и Мара Нонова. Съдбата ги среща в Рисувалното училище и ги събира - докато смъртта ги раздели.

„Ще се радваме да ни посетите през следващия месец и да си подарите изложбата на две от важните за историята и за културата на Казанлък личности“, напомнят организаторите на артистичната изява.

 

   

   Lema BG

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>10°C
Предимно облачно
Температура: 10°C
Усеща се като: 10°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg