Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Александър Проданов спечели златен медал от Европейската олимпиада по физика

alproГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Макар и най-малък във възрастовата си група, казанлъшкият десетокласник Алекс Проданов спечели най-ценното отличие за България в Европейската олимпиада по физика. Вместо в Румъния през юни, четвъртото издание на EuPhO/ЕОФ тази година се проведе виртуално в края на юли. Всяка европейска държава е участвала с по петима свои представители, но в състезанието са били допускани и участници от целия свят. 

Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група (11. - 12. клас) на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни. Освен златото на Александър Проданов от ППМГ „Никола Обрешков“, неговите съотборници от столичните математически гимназии спечелиха четири бронзови медала. Българският отбор бе ръководен от д-р Нено Тодоров от Физически факултет на СУ и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист от състезания по физика, астрономия и астрофизика. Състезанието се е провело в две части - теоретичен кръг и експериментален кръг.

От 2017 година, когато в Естония е поставено началото на Европейската олимпиада по физика, до днес българските физици са спечелили общо 20 медала от престижния европейски формат - 3 златни, 5 сребърни и 12 бронзови отличия.

Но нека си припомним кой е казанлъчанинът Алекс Проданов – той е първокласникът, който решава квадратни уравнения. Той е възпитаникът на легендарния Тео, който не е пропуснал нито едно занятие в неговата Национална школа по физика. Доскоро наричаха Алекс „Сребърното момче“, заради многото спечелени от него сребърни медали в олимпиадите по физика. Но, очевидно, количествените натрупвания вече се трансформират в качествени – и се ражда новото златно момче на Казанлък. Нещо повече, тази пролет, когато коронавирусната пандемия настъпваше и в България, Алекс нашумя със своята математическа прогноза кога ще настъпи пикът на заболяването. В общи линии, неговата прогноза съвпадна с прогнозите на учените от БАН.

А знаете ли кое прави разликата и защо учителят Тео е уникален? Защото той е не само преподавател, той е и възпитател. Като негов ученик и Александър Проданов е убеден, че първопричина за настоящата световна криза е тоталната нравствена криза, в която е изпаднало човечеството. 16-годишното казанлъшко момче мечтае да стане добър физик, но и добър човек. Да му пожелаем успех!

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>24°C
Слънчево
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 1.8 m/s

Времето със sinoptik.bg