Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Направиха първа копка на велоалеята от Крън до Шипка

kgkggkgkgkriГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес Община Казанлък направи първата копка на два важни строителни обекта от мащабния проект „Светът на траките“: изграждане на велоалея до град Шипка, която ще свърже вече съществуващата между градовете Казанлък - Крън с новия туристически комплекс и строителни и реставрационни дейности по съхраняване на тракийската гробница „Оструша“. Строителните обекти ще играят съществена роля в многофункционалния туристически комплекс, замислен като атрактивен „портал“, който обединява всички гробници в Долината на тракийските царе за посещение на туристи. С благословия към строителните екипи започна водосветът за успех на начинанието, отслужен от казанлъшки свещеници.

„Дано „Оструша“ стане наистина уникален обект, който да видят хората от цял свят!“, пожела кметът Галина Стоянова. Тя благодари на всички участници в процеса по реализацията на проекта и благодари на младата майка на две близначета - заместник-кмета Лилия Цонкова, която е ръководила всяка стъпка по проекта.

Освен кметовете на Община Казанлък и град Шипка, официални гости на ритуалните първи копки бяха областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, народният представител от Старозагорски избирателен район Борис Кърчев, председателят на Общински съвет - Казанлък Николай Златанов, омбудсманът Гинка Щерева, доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, представители на фирмите – изпълнители, общински съветници, представители на Общинска администрация, кметове на населени места, директори на местни културни институти.

Наред с изграждането на велоалея, като алтернативен транспортен достъп до новия туристически комплекс и дейностите по съхраняване на тракийска гробница „Оструша“, предстои изграждането на самия атракцион „Светът на траките“, за което в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и финансов инструмент, кредит от Фонд за устойчиви градове на стойност 1 921 935 лв. Общата стойност на проекта е 8 657 364 лв., като 5 725 115 лв., са европейско финансиране, а 1 010 314 лв. - национално съфинансиране.

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>25°C
Слънчево
Температура: 25°C
Усеща се като: 25°C
Вятър: изток
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg