Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Обществеността обсъди Проектобюджет 2021 тази вечер

kfheГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Община Казанлък продължава досегашните социални политики и през 2021 година, въпреки световната пандемия. Проектобюджетът за 2021 година бе представен тази вечер на обществено обсъждане. Продължава Програмата за отпускане на еднократна финансова помощ за млади семейства под формата на ваучери за новородено дете. Финансовата помощ е в размер на 500 лв. и се предоставя за осигуряване

на пелени за еднократна употреба и детски храни. През изминалата 2020 от програмата са се възползвали 187 деца. За настоящата година за програмата са заделени 150 000 лева.

Продължава финансовото подпомагане на медицинските работници на първа линия в covid отделенията на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и за първите три месеца на 2021 (засега, в зависимост от продължителността на извънредното положение). За целта в проекта за бюджет са заделени 105 хиляди лева. Продължава и финансовата подкрепа за семейства с репродуктивни проблеми, за което в проекта за бюджет за 2021 година са заложени 30 000 лева. По програмата „Ин витро“ Община Казанлък работи вече осма година и са родени 20 бебенца. Предвид противоепидемичната обстановка, продължава подкрепата за скъпоструващи операции на нуждаещи се, с решение на Общински съвет – Казанлък.

За млади лекари – специализанти, медицински сестри и акушерки също ще продължи финансовата подкрепа осма поредна година. За 2021 са предвидени 20 000 лева. 10 000 лв. са заложени за първи път за здравна профилактика в детските градини в Казанлък. В първия етап ще бъдат обхванати именно децата в детските градини: измерване и оценка на растежа и развитието в детската възраст, превантивна дентална грижа за децата, профилактични очни прегледи. В следващите етапи се обмисля новата програма да достигне до социално-значими заболявания, информация за лекарствена употреба с издаване на лекарствен справочник за по-добрата информираност и предпазване на казанлъчани.

Сред приоритетите през 2021 е ремонтът на Поликлиниката, който вече започна. Паралелно със стабилизацията на дружество „ДКЦ Поликлиника – Казанлък“ ЕООД започва изграждането на пешеходна зона в близост с проекта за Ларго на Казанлък, за което са предвидени 310 000 лева. Новата пешеходна улица ще продължи пешеходната улица „Скобелевска“ до Поликлиниката. Обособяването на нови социални и културни пространства в района ще даде възможност за създаване на нови паркоместа, запазване на съществуващите здрави дървета и засаждане на близо 300 нови, оформяне на зони за отдих, специален режим за преминаване на специализираните медицински автомобили и регулация на движението в час пик.

Планът на разходите по кметства по населени места е увеличен с близо 50 на сто, със 107 000 лева. Тези средства са изцяло за дейности, по преценка на кметствата по места, извън текущите разходите за поддръжка, които Община Казанлък заплаща всяка година. Размерът на общия бюджет за 2021 г. е 75 926 361 лева, в условия на световна пандемия. Увеличението спрямо 2020 г. е с близо 9 милиона лева, като 8 млн. лв. са държавно делегирана дейност, а 1 млн. лв. – в местната дейност. При значително намалена приходна част през 2021 г., в бюджета на Община Казанлък е запазена заетостта във всички звена, с увеличение на заплатите с 10 на сто.  

За Програмата за облагородяване на междублоковите пространства в бюджета на община Казанлък за 2021 са предвидени 500 000 лв. До момента по нея има подадени 8 заявления от Сдружения на етажната собственост за облагородяване на пространства, за изграждане на паркоместа, за озеленяване в различни квартали на града.

 

 

   Fluida

   Lema BG

lloonnm

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-1°C
Предимно облачно
Температура: -1°C
Усеща се като: -3°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.4 m/s

Времето със sinoptik.bg