Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

С ножарски събор, пленер, филм и други изненади ще бъде отбелязан славният юбилей

poleswГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК 

През есента на далечната 1860 г. учителят и свещеник Христо Дянков Караджов от будното село Шипка получава няколкостотин тома руски книги, като подарък от Захари Княжески. Така е основано читателско дружество „Братство“, което се помещава в клепалнята на новопостроената тогава църква. През януари 1861 г. по предложение на отец Христо Караджов читателското братство прераства в Читалище „Братско

дружество“ и намира подслон в сградата на училището. През 1939 г. шипченци построяват и своя импозантна читалищна сграда с дарения и доброволен труд, като зрителната зала наподобява тази на Народния театър. След средата на миналия век към читалището има 3 театрални трупи, 2 хора, 2 танцови групи и още много самодейци, като членове на различни клубове и кръжоци. През 1972 г. читалищните дейци спасяват от събаряне една от малкото запазени възрожденски къщи в Шипка и успяват да обособят етнографски музей в нея. Чирпанлиевата къща е обявена за паметник на културата от местно значение. Започва се мащабна събирателска дейност и благодарение на щедри дарения от шипченци на предмети, стари документи, снимки, писма и други документи в музея се създава богата етнографска колекция и краеведски архив.

В края на 80-те години на ХХ век, поради липса на средства за довършване на започнат ремонт, сградата на читалището започва да се руши и читалищната дейност се завръща в сградата на училището, която се пригодява за читалищна дейност, тъй като междувременно училището се е преместило в нова сграда.

В момента НЧ „Светлина – 1861“ продължава да съхранява шипченските традиции и обичаи, да развива библиотечна, музейна и галерийна дейност, поддържа краеведския архив, и различни колективи за художествено творчество. Към читалището има и художествена галерия от картини на шипченски художници и скулптури на известния шипченски скулптор Христо Песев. Библиотеката към читалището притежава над 31 000 библиотечни единици и е най- голямата читалищна библиотека в община Казанлък. Към библиотеката периодично се организират представяния на книги, литературни четения, тематични изложби. През 2021 година за седма поредна година ще се проведе Националният конкурс за епическа поезия в партньорство със Съюза на българските писатели и Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа“. Основател на конкурса е покойния вече полк. Георги Георгиев, редактор, писател и деен общественик, на когото читалището и шипченската общественост дължат много. За развитието на дейността на читалището, най-голяма заслуга имат читалищните самодейци - певци, танцьори, театрали и доброволци. Тези хора, откърмени в читалищното дело, влагат цялото си сърце и посвещават голяма част от свободното си време на читалището. Групата с най-големи традиции в читалището е ВГ „Възраждане“ с ръководител Нина Краут и с богат репертоар от възрожденски и руски песни. Другия най-изявен читалищен колектив е танцовата формация КНТ „Шипка“, също с богат репертоар от над 60 хора, ръководен от Желязка Пашова и Илиян Добрев. Те са млади, ентусиазирани, способни и сърцата им бият в неравноделен такт в тон с народната музика. През последните години към читалището са създадени клуб „ Млад археолог“, Детска театрална трупа, агенция „Млад детектив“ и етнографски клуб, които разнообразяват и обогатяват живота на най-младите шипченци.

 

А ето го и календарът за юбилейното честване:

 

26. юни, 11 часа 

Изложба за 160 години НЧ „Светлина – 1861“

 Тържествено откриване на изложба, посветена на историята на читалището.  Със специалното участие на Ученически духов оркестър към СУ „Любен Каравелов“ от Копривщица и на вокална група "Възраждане". Официални гости на събитието ще бъдат проф. Емилия Друмева, съветник на президента и внучка на Христо Милев, български общественик, политик, писател, картограф, роден 1867 в с. Шипка, Лили Друмева и Васил Денев. 

 

2. – 4. юли

Първи ножарски събор в Шипка

 Ножарството е било един от основните занаяти в Шипка още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които изкусни майстори са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, кръклъзи, сгъваеми джобни ножчета и различни кухненски и занаятчийски пособия. За съжаление, днес този занаят е изгубен и само старите хора помнят известните в цялата страна изделия на едновремешните майстори. С идеята да се възроди интересът към този отколешен занаят, етнографски музей "Чирпанлиева къща" в Шипка организира за първа година ножарски събор. Гост майстори от цялата страна, между които Стефан Чаков, Кирил Митрашков, Боян Кършаков, Стоян Радев, Тодор Марев, Слав Славов и др. ще покажат различните етапи от изработката на един нож и тънкостите на занаята. По време на събора в Чирпанлиевата къща ще може да се види и изложба на автентични ножове, изработени от старите шипченски майстори.

 

13. август

Премиера на филма „Елвира – по следите на една съдба“

 Това е документален филм на кино-клуба към читалището за Елвира Андреуци - италианка, живяла в Шипка в началото на века. Сюжетът е реализиран по записки на Георги Желязков. Премиерата ще бъде с участието на вокална група “Възраждане” към НЧ “Светлина -1861”

 

27. – 28. август

Национален конкурс за епическа поезия 

По идея на о.з. полк. Георги Георгиев през 2014 г. се провежда първото издание на Националния конкурс за епическа поезия. Тази година събитието се организира за седми пореден път. Лауреати през годините са били Ваня Ангелова, Матей Шопкин, Лозан Такев, Петър Динчев, Минчо Минчев и Петър Андасаров. През 2019 г. читалищното настоятелство взима решение в памет на вече покойния полк. Георги Георгиев конкурсът да носи неговото име.

 

31. август – 5. септември 

Художествен пленер „Светлина за Шипка“

 В пленера ще участват 8 известни български автори и млади художници от школа „Арт линия“, Казанлък. Целта на изявата е да наберат средства за възстановяване на сградата на читалището. Сградата е паметник на културата, но е била изоставена през 90-те години на миналия век поради липса на средства за довършване на ремонта ѝ. Картините от пленера ще бъдат показани на изложби в Шипка, София, Казанлък, Стара Загора, Габрово, Пловдив и Варна. Събитието е финансирано по програма VIVACOM Регионален грант 2020-2021. Изложбата ще се проведе на 5. септември по време на Шипка фест.

 

3. – 6. септември

Шипка Фест. Дни на изкуствата и занаятите

 Шипка Фест събира майстори-занаятчии и музиканти, отдали сърцата си на автентичния български фолклор, организират се работилнички, изложби и базар на занаятите.

Посетителите на събитията ги очакват и още много изненади! С присъствието си те не само ще се обогатят и ще научат много и полезни неща, но и ще подпомогнат едно от най-дейните читалища на нашето съвремие – истински пазител на възрожденския дух.

 

-------------------------------------------

Вокална група „Възраждане“, снимка Александър Иванов.

В публикацията е използван фрагмент от цялата фотография.

 

 

 

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>13°C
Променлива облачност
Температура: 13°C
Усеща се като: 13°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg