Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Експозицията „От веселия шум на бала“ разказва за избора на първата Мис България

kaerwГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Една впечатляваща и любопитна изложба ще покаже нивото на нравите, както и естетското чувство на българското общество отпреди почти 100 лета. Новият директор на казанлъшката Художествена галерия д-р Пламен Петров е куратор на експозицията „От веселия шум на бала“за избора на първата Мис България 1929. Градското казино в София, където днес се помещава Софийската градска художествена

галерия, е пропито от история. Място за писателски срещи, театрални и музикални вечеринки. В тази сграда е проведен и балът за първия официален избор на Мис България. Това се случва на 31 януари 1929 г. Изложбата „От веселия шум на бала“ е своеобразен документален разказ за този първи национален конкурс за красота, проведен по идея на екипа на парижкия вестник „Le Journal”.

Коя е първата наша носителка на приза, как е осъществен изборът, какви са правилата, по които е проведен конкурсът, колко са явилите се претендентки, кои са подгласничките на Първата? А как е била посрещната Мис България на модния подиум в Столицата на света – Париж, за финалния кръг за избор на Мис Европа? Въпроси, които могат да накарат любопитното гражданство на Казанлък да изчетка официалните си дрехи и капели и да тръгне към Етнографския комплекс в квартал „Кулата“. Към родната къща на Дечко Узунов. А домът на Маестрото неслучайно е избран да подслони тази необичайна изложба – акад. Узунов също е замесен в избора на Мис България.

„От веселия шум на бала“ напомня и за ролята на медиите, съхраняващи Историята в най-неподправения ѝ вид. Именно вестниците от 1929 г. днес позволяват да се доизвае образа на първата жена в страната, отличена с високото звание. Експозицията предлага среща и с произведения на изявени български художници, в които се разкрива отношението им към женската красота и заради което са поканени да се включат в журирането на конкурса за избор на Мис България от 1929 г.

„Нека нашите девици да надвият своето стеснение и се явят на обявения конкурс за всеевропейска красавица. Има несъмнено млади хубави българки и, ако всички се явят, за да дадат възможност да се избере най-хубавата от хубавите, не е изключена възможността всеевропейската красавица да бъде българка, а това би било голяма гордост за нашето отечество!“ С тези думи се обръща към тогавашните българки легендарният скулптор Андрей Николов.

Изложбата се осъществява в партньорство със Софийска градска художествена галерия. В експозицията са включени творби от колекциите на ХГ Казанлък, СГХГ и частни лица. Вернисажът е насрочен за 2 септември, от 18:00 ч., в родната къща на Дечко Узунов. Съавтор-куратор на д-р Пламен В. Петров е изкуствоведката Рамона Димова.

 

 

   kdjfsj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Променлива облачност
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: запад
Сила: тих, 0.9 m/s

Времето със sinoptik.bg