Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

С връчването на приза утре се откриват Тракийските празници

peterГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Преподавателят по стара история проф. д-р Петър Делев от Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е тазгодишният лауреат на наградата за изследване и принос в популяризирането на тракийската култура на името на проф. Александър Фол. Такова е решението на Комисията към Община Казанлък, взето на 28. август. Богатата научна биография, впечатляващата преподавателска и активна

изследователска дейност са основните аргументи за номинацията на уважавания учен. Резултатите от ръководените от проф. д-р Делев теренни археологически проучвания намират израз в голям брой научни публикации и изследвания. Наред с това, комисията е отчела и образоването на редица поколения български археолози, допринесли с научния си труд в проучването на различни аспекти на тракийската проблематика.

Престижният приз на Община Казанлък е връчван през годините на утвърдени български учени, посветили своето дело на изучаване на мистериите на древните траки, продължители на огромния принос в сферата на тракологията на най-изтъкнатия български познавач на историята и културата на древната тракийска цивилизация проф. Александър Фол, основател на Института по тракология към Българската академия на науките през 1972 година. Официалното награждаване ще се състои утре, 3. септември, на откритата сцена в парк „Тюлбето“, където по традиция ще бъдат открити 16-ите Празници в Долината на тракийските царе. Публиката ще има възможността за първи път да се наслади на спектакъла на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ със заглавие „Мистериите на траките – Орфей“.

 

 

   kdjfsj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>15°C
Променлива облачност
Температура: 15°C
Усеща се като: 15°C
Вятър: запад
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg