Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

От 11. до 18. октомври Богородичната икона ще бъде изложена за поклонение в Девическия манастир

ikoГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ ще остане за поклонение в Старозагорска епархия до 18. октомври. Предварително утвърдената от Старозагорския митрополит Киприан програма беше допълнена с още два града, които ще посрещнат светинята на светогорския манастир Дохиар – това са Любимец и Казанлък. До момента пред нея се поклониха хиляди вярващи в

Стара Загора, Павел баня, Николаево, Гурково, Гълъбово, Харманли, Свиленград и Чирпан. В храмовете се извършва непрекъсната дезинфекция, а миряните, вземащи молитвено участие са задължени да спазват всички противоепидемични мерки. Днес, 6. октомври, чудотворната икона, която е копие на оригинала и се съхранява в украинския град Ананиев отпътува от храм "Въведение Богородично" в Чирпан за храм „Св. Успение Богородично“ в Любимец.

За 17 часа на 11. октомври е насрочено посрещането на чудотворната икона в казанлъшкия девически манастир „Св. Въведение Богородично“, където ще бъде отслужено вечерно богослужение. Иконата „Скоропослушница“ ще остане в Града на розите до 12:00 часа на 18. октомври.

Ето и историята на най-ценната светиня на манастира Дохиар. През 1664 година образът на Дева Мария бил изписан на стената на монашеската трапезария. Там имало проход, през който често минавал монахът, сервиращ храната. Един ден послушникът Нил чул следните думи: ,,Не преминавай с димящи ястия покрай мен и не опушвай моя образ“. Нил не се вслушал в тези думи и един ден чул отново: ,,Монаше, ти не си достоен за това звание! Дълго ли ще опушващ моя образ?!“ Нещастникът паднал пред иконата на колене в покайна молитва и сълзи. На сутринта братята му го намерили ослепял. Изплашените монаси решили да отслужват ежедневно молебен пред иконата, преградили специално помещение, където образът стоял. Ослепелият монах не се откъсвал от светия образ, докато Богородица не му проговорила отново. Тя му казала: „Нил, твоята молитва е чута и ти се простен. Нека от сега нататък всички братя и православни християни се обръщат към Мен в своите нужди и Аз никого няма да оставя нечут. И моят образ ще се нарича Скоропослушница, защото Аз ще давам бърза милост за всички, които с благоговение се обръщат към мене“.

След това монасите заградили прохода, така че вече никой да не преминава и построили параклис в чест на иконата, който изографисали с красиви стенописи. Пред иконата сложили постоянно горящи кандила. Тук се случили много чудеса и изцеления. През лятото на 1996 година чудотворната икона предоставила невиждано благоволение, както за монасите, така и за православните християни. Зад иконата имало позлатена част и реставраторът Антоний Глинос разкрил стенопис датиран от 1563 година, който бил самата чудотворна икона.

 

  

 lfswt

   ukraynna

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg