Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Един руснак и двама литовци откраднали иновативни изделия и технологии от оръжейния гигант

ansaГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Трима чужди граждани, заемали отговорни позиции в „Арсенал“ АД, са задържани от криминалисти на ОДМВР - Стара Загора. Разследването е проведено с участието на Териториалната дирекция „Национална сигурност“ – Стара Загора; за успешната реализация е оказано съдействие от ГКПП- Кулата. Специализираната операция е проведена след подаден на 3. октомври сигнал за установена

липса на конкретни изделия от „Арсенал“ АД и техническа документация за производството им – информация, изключително чувствителна за фирмата-производител и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми. След осъществено взаимодействие с ТДНС - Стара Загора започват съвместни действия, като е уведомена и Районната прокуратура в Казанлък. В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. Тримата са били в неплатен отпуск до 17.09.2021 г., след което не са се явили на работа. Установено е, че те са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 2.10.2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната, до ГДГП е изпратено искане за щателна проверка. На 05.10.2021 г. тримата чужденци и автомобилите им били засечени на ГКПП „Кулата“ и въз основа на писмена информация от РУ - Казанлък са задържани за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР.

При извършени процесуално-следствени действия в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство. Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои да бъдат конвоирани до РУ-Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми. Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Стара Загора.

 

па

 

------------------------------------

снимка Делян Тенев

снимката на оръжията е илюстративна

 

 

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg