Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Навършиха се 70 години от унищожаването чрез предателство на отряд „Никола Петков“

cdlsГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Преди 70 години ДС и „народната милиция“ избиват без съд и присъда 16 младежи на възраст от 17 до 25 години. Тяхната вина е, че дръзват да минат в нелегалност. Целта им била да респектират самозабравилите се комунисти, които налагат непосилни налози на населението и чрез побои и издевателства принуждават селяните да се включат в болшевишките земеделски кооперации /ТКЗС/.

Идеята за съпротива се ражда в една пловдивска гимназия. Към гимназистите се присъединяват и двама трудоваци, избягали от своето поделение с 6 автомата „Судаев“ и 600 патрона. Така се създава горянският отряд „Никола Петков“. За жалост, неговият живот е кратък. Държавна сигурност успява да внедри от трети опит свой агент-провокатор. Това е фелдфебел Никола Христов от Турия. Чрез измама милицията се саморазправя с непокорните младежи. Трагедията се разиграва в местността „Белите камъни“, на 15 км. южно от павелбанското село Александрово.

Разстрелват ги пред една дива круша, стволът ѝ и до днес е пълен с олово. След успешната акция, предателят и масов убиец Н. Христов се ослушва за награда. Жена му се хвалела в Казанлък, че със сигурност ще има повишение, но не се знае колко звездички ще му дадат. Фелдфебелът обаче си останал фелдфебел, тоест - старшина. Служил в Трети казармен район на казанлъшкия гарнизон. Чак през 1969 година, по повод 25-годишнината от деветосептемврийския преврат, го награждават с позлатен пистолет. Две години по-късно предателят умира, като преди това умират и синът, и дъщеря му…

Най-точна „епитафия“ за свършеното от предателя, затрил 16 млади живота, прави Чудомир, наскоро след юдинското му дело. „Турия никога досега не е раждала подобен масов убиец. Вижте къде ще го погребат като умре и заръчайте на вашите деца да ви погребат далеч от този Юда…“  

През 1992 година масовият гроб е разкрит. А ексхумираните кости били погребани отново, само че в двора на храма „Св. великомъченик Георги“ в село Габарево. Християнско опело над тях извършил отец Христо Няголов, а през 2014 година близките на 16-те момчета, с помощта и на родолюбиви българи, издигат скромен мраморен паметник.

 

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg