Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Загива геройски по време на Междусъюзническата война

MIDDГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

На 27. април 1868 г. в Казанлък е роден Антон Дечков Шипков. Български офицер, революционер и национален герой. Войвода на ВМРО. Един от легендарните образи по време на славното Илинденско-Преображенско въстание в 1903. През 1889 г. Антон завършва Военното училище в София и служи в Българската армия. Като офицер участва в дейността на Върховния комитет. Във връзка с подготовката

на Горноджумайското въстание, през юни 1902 г. четата, предвождана от капитан Антон Шипков, заедно с четите на поручик Йордан Стоянов и мичман Тодор Саев навлизат в Македония.

Още преди избухването на Илинденско-Преображенското въстание е натоварен от Задграничното представителство на ВМОРО да подготви чета, с която да се притече на помощ на въстаниците в района между Рила и Пирин. В деня на обявяване на въстанието в Серски революционен окръг, на 15. септември 1903, майор Шипков, начело на чета от 300 души минава границата при Рилския манастир и се включва в бойните действия в Разложко. На заседание на ръководните дейци на ВМОРО в Разложко е избран в ръководното тяло на въстанието в района заедно с Димитър Тодев и Костадин Молеров. Майор Шипков участва в сраженията с войска и башибозук в Разложко.

След въстанието се изтегля с четата си в България и отново се връща на военна служба. През Балканската война Антон Шипков е командир на 1. дружина от 25. Драгомански полк. При започването на Междусъюзническата война на 16. юни 1913 г. Антон Шипков води сражения с гръцката армия близо до Солун и на 21. юни е тежко ранен в сражението при село Лахна, Лъгадинско. По-късно умира от раните си.

Поклон пред героя!

 

mmzz

 

Ще се сетят ли някога казанлъчани да вдигнат паметник на своя именит съгражданин,

дал живота си за свободата и обединението на България?!

 

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg