Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Ще получим европейски пари и за магистрала "Струма" и жп линията до Скопие

svetiГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Европейската комисия одобри финансиране за легендарния проект за тунел под връх Свети Никола, строителството на лот 3.2 от магистрала "Струма", разширяване на дунавски пристанища и свързване с влак на летищата в Пловдив и Бургас. Всички те са част от първата от деветте оперативни програми, чрез които България ще усвоява европейското финансиране за догонване на по-развитите части от Европа за

2021 - 2027 г. За оперативна програма "Транспортна свързаност" страната ни може да получи до 1.61 млрд. евро от общо 11 млрд., предназначени за нея от кохезионните фондове през следващите седем години.

Транспортната програма има четири приоритета: развитие и модернизация на жп инфраструктура, изграждане на пътища, подобряване на интермодалността и по-добра свързаност в градовете. Най-значимите проекти по тях са строителството на жп връзката между България и Северна Македония, модернизацията на жп линията София - Радомир - Перник, Елин Пелин - Костенец и Волуяк - Драгоман, както и довършване обновлението на Карнобат - Синдел. Пари ще бъдат отпуснати и за лот 3.2 на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле, обходния път на Габрово с тунела под връх Шипка и автомагистралата Русе - Велико Търново.

Правителството е включило в проекта още разширяването на пристанищата в Лом, Русе-запад, Варна, купуване на кораби за Дунавския флот и подобряване на навигационния път по река Дунав. До летищата в Пловдив и Бургас също ще се достига чрез жп връзка, построена с европейско финансиране по програмата.

България ще има общо 11 млрд. евро чрез кохезионните фондове през следващи седем години, които са разпределени в общо девет оперативни програми. След значително забавяне през юли българското правителство и Европейската комисия сключиха споразумение за партньорство, което урежда условията, при които ще бъде получавано европейското финансиране. Споразумението обхваща Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд плюс, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури. Освен транспортната програма, страната ни очаква одобрение за още 8 оперативни програми: развитие на регионите, морско дело и рибарство, конкурентоспособност, околна среда, научни изследвания и дигитализация, развитие на човешките ресурси, образование и за първи път - "Храни и основно материално подпомагане".

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg