Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Селският събор ще събере и десетки балканчета за традиционния мотокрос

svetaХристо ХРИСТОВ

Частица от светите чудотворни мощи и икона на света Петка (Параскева) Българска ще бъдат донесени в Енина за събора на Петковден. Светините се съхраняват в манастирския храм-паметник „Рождество Христово“ в град Шипка и ще бъдат изложени за поклонение от вярващите енинци и техните гости в едноименния старинен храм в селото на 14. октомври, петък. Мощите и иконата ще бъдат донесени с

литийно шествие от Златната черква до енинския храм „Свети Георги Победоносец“ и оттам - до построената през 1240 година древна черква „Света Петка“. На същото това място през 1238 година са пренощували мощите на светицата, пренесени по настояване на цар Иван Асен II от родния ѝ град Епиват на Мраморно море в Царевград Търнов.

На самия Петковден празничната програма ще започне още в 9:30 часа с Божествена света литургия, която ще бъде отслужена от игумена на Шипченския манастир - архимандрит Панкратий, а от 12 часа в центъра на селото ще бъде раздаден благословен курбан за здраве.

По традиция за селския събор ще се проведе и култовият „Балканче крос“, в който се очаква да вземат участие няколко дузини собственици на двуколесни соц-бръмчилки, произвеждани някога в заводите в Ловеч.

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg