Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

На 13, петък, гостува екипът на „Второто освобождение“. На 20. януари е премиерата на двусерийния филм за супер-полицая Гешев

vtorotoГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Нека фаталистите в петък, 13. януари, да внимават да не им мине черна котка път, но да не изпускат казанлъшката премиера на новия документален филм на може би най-добрия български кинодокументалист проф. Светослав Овчаров. Но побързайте за началния час 17:30 ч. в музей „Чудомир“, защото е вероятно малката заличка да не успее да побере всички желаещи! Документалната лента

„Второто освобождение“ е посветена на съветската окупация на България (1944-1947), а филмът е рамкиран с историята на едно момче от Казанлък, което е блъснато и убито от съветска военна кола и баща му се опитва да намери правосъдие за извършеното престъпление. Автори на сценария са историкът проф. Евелина Келбечева и Св. Овчаров, който е и режисьор на филма.

„По време на работата ни се сблъскахме с огромно количество човешки съдби, които са премазани в онзи период – и се убедихме, че в това трябва да бъде патосът на филма – в отделната човешка съдба“, споделя проф. Овчаров.

60-минутната лента представя периода на съветска окупация (до края на 1947 г. в България остават съветски военни части от Трети украински фронт и си тръгват, едва след като политическата опозиция на комунистическата партия е унищожена), стъпвайки на неизвестни за широката публика архивни документи, а също така и архивни кадри.

За заглавие на филма е използван известният комунистически евфемизъм „Второто освобождение“, зад който се крие озъбената физиономия на една трета национална катастрофа: унищожаване на Третото българско царство, съсипване на икономиката чрез „национализацията“ на индустрията и насилствената колективизация на земята, избиването без съд и присъда на поне 30 000 души, определяни като „цвета на следосвобожденска България“. Проф. Евелина Келбечева подчертава, че в новата учебна програма по история за Х клас не е обяснен терминът „съветска окупация“, както и „съветизация“ и младите поколения българи няма да имат и ни най-малка представа за тези полупремълчавани факти от най-близката ни история.

 Един от най-впечатляващите документи е позицията на българската делегация, водена от министъра на външните работи в ОФ правителството Петко Стайнов, която заминава за Москва, за да преговаря за т. нар. Московско примирие със СССР, САЩ и Великобритания. Преговори всъщност изобщо няма и българската страна подписва онова, което Кремъл е подготвил. Текстът, представен на руснаците от българската страна завършва унизително с израза: „Съдете ни!“

„Това, което трябва да бъде разбрано от този филм е, че станалото между 1944 - 1947 г. е най-дълбокият катаклизъм, който България изживява. И не говорим само за продоволствена криза, говорим за разнищване на дълбинната социо-културна тъкан на българското общество“, категорична е проф. Келбечева.

Тригодишната съветска окупация предизвиква невиждана икономическа катастрофа, за издръжката на окупационните войски България плаща с три четвърти от своя брутен вътрешен продукт. Следвоенното поколение българи помни тези години с глад, недоимък и купонна система. А кървавите масови убийства, извършени от българските марионетки на Сталин са отделна тема.

На следващия ден – 14. януари, от 17 часа - филмът „Второто освобождение“ ще бъде показан и в Стара Загора, в залата на Регионалната библиотека „Захари Княжески“.

За същата следдеветосептемврийска епоха разказва и документалната дилогия, посветена на Никола Гешев, който е наричан "най-добрият български полицай, който сме имали в държавата“. Двата филма, озаглавени "Паяжината на Гешевъ" и "Загадката на Гешевъ", ще бъдат показани пред публиката от Града но розите на 20. януари, петък, от 16 часа – отново в залата на музей „Чудомир“. Докато е бил шеф на „Политическата полиция”, отделение на Държавна сигурност до 1944 г., Гешев е знаел поименно всички партизани и всички нелегални комунисти от нелегалната комунистическа партия, и два пъти е разбивал Централния комитет на партията. Автор на филма е Богдана Лазарова, журналистка от БНТ, която ще представи дилогията си пред публиката на Казанлък.

”Аз попаднах преди повече от десет години на изключителни факти за Гешев, но едва миналата година дойде редът да се заема с този филм. Не е лесно да правиш такова журналистическо разследване при почти пълна липса на документи”, споделя Лазарова. Това, с което е най-интересен топ-полицаят и заради което комунистическата Държавна сигурност над 20 години го е търсила по целия свят и не го е открила, е списъкът с неговите агенти. Списъкът остава неизвестен и до днес. „Личните му агенти са около 196 и само той е знаел истинските им имена. За тези хора се носят легенди, например че сред тях са били Тодор Живков, Трайчо Костов, Цола Драгойчева, Мирчо Спасов, дори съм чувала слух и за самия Григор Шопов – 30 години несменяем шеф на специалните служби в България”, твърди режисьорката. Създателката на филма смята, че ако архивът на Никола Гешев се появи в публичното пространство, това определено би променило историята на България. Лазарова е категорична, че Никола Гешев не е убит и тази версия е измислена от Държавна сигурност, за да може на спокойствие да го търси. „Много хора ще се изненадат от това, което съм открила. Оказва се, че той не е напускал страната”, твърди журналистката.

Сензационното откритие на Богдана Лазарова и на съсценариста ѝ Арлин Антонов е, че топ-полицаят си е изградил предварително убедително алиби и, вместо да избяга зад граница, е прекарал живота си като обикновен провинциален учител в Пазарджишкия край.

"Аз съм открила гроба му, с него е живяла една жена, ще видите и какво е станало с нея след смъртта му”, разкрива Б. Лазарова.

В продукцията на БНТ има много възстановки, в които участват актьорите Георги Златарев и Жана Рашева, а в снимачния екип главни действащи лица са операторите Огнян Колчаков и Миглена Гайдарова.

Входът за тези вълнуващи кинопремиери е свободен, не пропускайте да станете част от Историята. Защо ли – защото дискусията след показа на „Второто освобождение“ ще бъде заснета от екипа на проф. Овчаров и ще влезе в нов документален филм.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg