Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Посланикът ни в Скопие предложил за наш почетен консул знаков анти-българин

orceГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Крещящ гаф назрява зад медийната завеса над новината за предложения за почетен консул на България в Македония Йордан (Орце) Камчев. Той е широко известен (освен като най-богатия човек там според Форбс) като приближен на бившия режим на Никола Груевски, понастоящем обект на интерес за множество криминални деяния на Специалното явно обвинителство

(специалната прокуратура на Македония) и най-вече като отявлен анти-българин и собственик на редица медии, които в последните 15 години непрекъснато плюят по България. Зантересуваните лесно могат да се осведомят за “качествата” и деянията на Камчев от македонските, а в последните дни и от някои водещи международни медии. Въпреки предприетите от правителството стъпки в посока на развиване на добросъседските отношения през последната година, с този проекто-акт за назначение на почетен консул в момента македонските българи се чувстват за пореден път омерзени, предадени и продадени от България, което е недопустимо. За сведение, този своеобразен македонски аналог на Делян Пеевски е предложен за поста от българския посланик Иван Петков (досега познат като най-безполезния, а с това си деяние се класира и за най-вредния за българските интереси наш посланик в Скопие).

За горния гаф съобщава в профила си във ФБ Петър Харалампиев – председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

„Надяваме се министър Екатерина Захариева (и Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria като цяло) да може да отговори адекватно, и най-вече да стопира въпросното назначение. Най-малкото, защото лицето Камчев не отговаря на изискването на т.3. от Закона за назначаване на лица на дипломатическа служба: "Почетните (нещатните) консулски длъжностни лица могат да бъдат само изявени личности, с доказано добро отношение към България, които се ползват с добро име и авторитет в приемащата държава." В противен случай е много вероятно да се стигне до организирани протести както пред посолството в Скопие, така и пред МнВР в София, което не би дало добър отзвук на българското председателство, чийто приоритет (поне на думи) е интеграцията на Западните Балкани.“ За това предупреждават български патриоти от България и Р Македония.

 

 

   Fluida

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>8°C
Ясно
Температура: 8°C
Усеща се като: 7°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.4 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>9°C
Ясно
Температура: 9°C
Усеща се като: 8°C
Вятър: североизток
Сила: лек полъх, 2.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>8°C
Ясно
Температура: 8°C
Усеща се като: 8°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 1.6 m/s

Времето със sinoptik.bg