Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Кандидатът на СДСМ води с около 15 % на опозицията от ДМПНЕ

stevГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Македонските граждани извършиха и последната институционална промяна в страната. Днес те превзеха последната крепост на избягалия бивш премиер Никола Груевски –

президентската институция. Стево Пендаровски е първият президент на Република Северна Македония. Той победи кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Пендаровски бе издигнат от управляващата партия на премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз /СДСМ/, той се ползва и с подкрепата на ДСИ на Али Ахмети.

Държавната избирателна комисия /ДИК/ съобщи, че Стево Пендаровски получава 58% от подадените гласове. До момента са преброени над 35 на сто от бюлетините.

Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност при наследника на Трайковски - Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. По този начин Пендаровски работи за двете водещи партии – първоначално за ВМРО-ДПМНЕ, а след това и за СДСМ. Той смята, че след години на разделение сега Македония се нуждае от междупартиен диалог, а президентът трябва да бъде глас на разума.

Пендаровски обещава кабинетът на държавния глава да отразява мултикултурния характер на обществото. „Аз ще бъда президент на всички граждани и първо ще го докажа в моя кабинет. Кабинетът на президента ще има представители от всички етнически общности, подбрани според тяхната компетентност и професионализъм“, каза той.

----------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>-2°C
Ясно
Температура: -2°C
Усеща се като: -2°C
Вятър: югозапад
Сила: тих, 0.8 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>1°C
Предимно ясно
Температура: 1°C
Усеща се като: -1°C
Вятър: североизток
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>-2°C
Ясно
Температура: -2°C
Усеща се като: -2°C
Вятър: изток
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba