Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Орбановият съд обаче отказа да екстрадира осъдения премиер-беглец

gruГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който бе поставил своята партия ВМРО-ДПМНЕ в услуга на Кремъл и Белград, бе доведен окован с белезници пред унгарски съд.

Съдът в Будапеща трябваше да реши дали ще одобри екстрадирането му в Скопие, където има двегодишна ефективна присъда за злоупотреба с власт. Груевски се опита да скрие белезниците на ръцете със сако. Той избяга миналата есен през Албания, Черна гора и Сърбия. Властите в Будапеща в изключително кратки срокове одобриха искането му за политическо убежище.

Никола Груевски управлява с желязна ръка Македония в продължение на 10 години от 2006 до 2016 г., когато беше принуден да подаде оставка заради масовите протести в страната. Неговият авторитарен стил превърна Македония в изолирана държава, която имаше проблеми в отношенията с всичките си съседи. Той контролираше изцяло Македония – от бизнеса до съда и медиите. Несъгласните с него имаха само един вариант – да напуснат страната. През 2015 г. тогавашният лидер на основната опозиционна партия СДСМ, а сега премиер Зоран Заев, започна да вади така наречените бомби – записи на разговори на Груевски с неговите подчинени, които разкриха огромния размер на корупцията и бандитските методи, с които лидерът на ВМРО-ДПМНЕ буквално притежаваше Македония.

В крайна сметка, унгарските съдии показаха, че в Унгария няма независима съдебна институция, а решенията им се вземат под натиск от страна на премиера Виктор Орбан. Съдът отказа да екстрадира Груевски с оправданието, че искането е от страна на македонския наказателен съд, а не е от Министерството на правосъдието в Скопие.

 

 

  

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>-1°C
Ясно
Температура: -1°C
Усеща се като: -1°C
Вятър: югозапад
Сила: тих, 0.9 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>1°C
Ясно
Температура: 1°C
Усеща се като: 0°C
Вятър: североизток
Сила: тих, 1.5 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>0°C
Ясно
Температура: 0°C
Усеща се като: -2°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba