Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

През 2007 година експедиция на „антиквичаря“ Паско Кузман открива в огромната могила прабългарска розета, която бива укрита

ferГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Македонски българин е убеден, че при големи археологически разкопки през 2007 година недалеч от Прилеп е открито царското погребение на хан Кубер, брата на хан Аспарух. Разкопките се водят от мозъка и баща на „антиквизацията“ в Македония – скандално известния археолог Паскал-Паско Кузман, който би могъл да се нарече македонският Божидар Димитров. По онова време Паско е ментор и на

току-що изкачилия се на държавния връх в Скопие Никола Груевски. Откритите български следи при разкопките са истинска атомна бомба, която може да взриви изкуствените построения на македонизма. Затова пишман археолозите укриват находките, сред които има и розета, идентична с тази от Плиска. За всичко това разказва журналистът Ефим Ушев. Чуйте неговия разказ…

„Александър Иван Сотировски е българин от Битоля, който поради големи проблеми с властите в РС Македония, все заради етническия му произход, от няколко години живее при свои роднини във Варна. Казва дори, че поради българското си самосъзнание, което не крие, и до днес там отказват да му подновят македонската лична карта и е принуден да се самоидентифицира единствено с българските си документи. Един много интересен човек, с големи познания в областта на най-старата българска история, който в проучванията си е достигнал до убеждението, че има един вид „ноу-хау” в разчитането на българското руническо писмо.

Твърде заинтригуван от неговите хипотези, тук обаче няма да излагам становищата му в това отношение, макар да смятам, че е много необходимо това да се направи, включително някои от нашите историци, с интерес към темата, е добре да се заинтересуват от проучванията му.

Преди 7-8 години аз бях публикувал информация за една негова разработка по разчитането на розетата от Плиска (https://www.zlatograd.com/bg/news/archive/2013/10/05/1658/), но тези дни отново имах разговор с него, когато ми разказа за един известен археологически обект край с. Бонче, Прилепско (РСМ), обект на отдавнашни, ако не проучвания, то поне специализирани огледи и от български, и от сръбски учени. Става въпрос за една огромна каменна могила, вероятно гробница, на 30 км източно от гр. Прилеп, разкопана напълно през 2007 г., но според г-н Сотировски още през Първата световна война тя била взривена от французи на път за Белград. А всичко, намерено там тогава, е обрано и занесено във Франция, включително златна царска корона и воински щит.

Той смята, че разкопките, правени през 2007 г., са били абсолютно тайни и не се е давала информация какво е открито, както обикновено се прави. През 2010 г. обаче се разчува, че е била открита една каменна розетка, по подобие на тази от Плиска, с рунически знаци по нея, без никакви гръцки букви и символи. Хората на Паско Кузман* веднага я скриват и сега същата е в неизвестност.

По-късно, казва Александър Сотировски, се прави и филм за този обект, където се говорят всякакви фантасмагории, включително, че е от ранната елинистическа епоха, дори предполагат, че това е гробницата на цар Менелай или на пелагонийския крал...

Но за мен най-важното, онова, което наистина би ни заинтригувало, е това, че Сотировски е твърдо убеден в едно - тази потайност около могилата и разкопките по нея не са случайни, не е случайно и отплесването към всякакви гръцки теории, пасващи по това време на известната в Македония политика на „антиквизацията”.

Съдейки от мащабите на археологическия обект и липсата на каквито и да било гръцки символи, надписи и пр., каквито, ако бяха намерени, щяха непременно да се изтъкват и рекламират, за него е ясно, че това е българска могила и по-точно – гробницата на българския хан Кубер, братът на Аспарух, заселил се с българите си в Прилепско-Битолския регион, т. нар. „Долна земя/Долна Мизия”, още преди Аспарух да основе Дунавска България.

Разбира се, това не може да бъде просто така потвърдено и думата имат археолозите, което обаче едва ли е възможно при обвиващите се в потайност проучвания в Северна Македония. На всичкото отгоре упорито оставаща и дори задълбаваща се в югоносталгичарската сфера на „титополитиката” и нейните измислици и фалшификации за българското минало на тази съвсем нова държава...“

 

-------------------------

kruteПаско /Паскал/ Кузман. През 2014 година съдът в Скопие осъди на три години затвор бившия директор на Дирекцията за културно наследство Паско Кузман. Той се смята за основен идеолог на започналата през 2006 година антиквизация на съседна Република Македония. Кузман бе лицето на пропагандата при търсене на връзки между античните македонци и сегашното население в западната ни съседка. Той бе щедро финансиран от правителството на премиера Никола Груевски.

Според обвинението, Паско Кузман, заедно с още 15 души, незаконно е участвал в археологически разкопки и е продавал откритите ценности. Ръководителят на групата Илчо Бойчевски получи 7,5 години затвор. Групата е извършвала незаконни разкопки в Демир Капия, Свети Николе, Кавадарци, Скопие и другаде. Откритите ценни артефакти са били продавани в страната и чужбина. Така че най-вероятно и находките от погребението на хан Кубер имат същата съдба.

Паскал Кузман се смяташе за изключително близък до властите и бе известен със своята ексцентричност - на ръката си носеше два часовника - единият, който му показва античното, а другият - сегашното време.

Бел. ред. Предишната публикация на разказа на Е. Ушев е във „Фактор“

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg