Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

operaМирела Бешева подготвя „Ацис и Галатея“, „Битката на Танкред и Клоринда“ и „Балът на неблагодарните жени“

ГБ

Младият хореограф Мирела Бешева за първи път работи с балетната трупа, солисти и хор на Държавна опера-Стара Загора в подготовката на три произведения.

Първото от тях са кратките опери  „Битката на Танкред и Клоринда“ и „Балът на неблагодарните жени“ от Клаудио Монтеверди, които ще видите на 5 септември от 21 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна“. В „Битката на Танкред и Клоринда“ младата хореографка преплита балет, пантомима и движения от бойните изкуства, фехтовка и двубой с мечове. Балетът е на сцената от първия момент на действието до последния. В „Балът на неблагодарните жени“ задачата на Мирела е да направи пластика с изпълнителите, в това произведение няма участие на балет. „Солистите тук също са много артистични, обръщат внимание на жестовете, задават въпроси за движенията, които трябва да направят. Докато при балета повече е техниката, музиката и накрая е актьорското изпълнение“ – споделя Мирела.

Операта „Ацис и Галатея“ от Хендел/Моцарт ще бъде представена на 10 септември от 21 часа на Античен форум „Августа Траяна“. „Уникално е вплитането на балета в действието на операта. Това е изцяло решение на режисьора и хореографа и балетът присъства по време и на увертюрата, на ариите, на хоровите изпълнения. Нивото на балетната трупа на Опера Стара Загора е високо. Особено съм впечатлена от солистите Станко Танев и Ромина Славова, които внасят особено силна и красива енергия с изпълнението си. Останалите 6 колеги от трупата в „Ацис и Галатея“ също са много добри, те имат задачи, които да изявят качествата им“ – казва Мирела Бешева.

Мирела Бешева от 2003 година танцува в балетно студио "Красимира Колдамова" с педагог акад. Красимира Колдамова. Завършва бакалавърска степен - специалност Балетна педагогика и магистърска степен - специалност Балетна режисура в Национална музикална академия "Панчо Владигеров" в София. От настоящата учебна 2013/2014 година е преподавател по модерен танц, исторически танц и пластика в Националното музикално училище /НМУ/ „Любомир Пипков“ в столицата. Участва в конкурси и концертни програми със свои хореографии, като през 2011 г. е отличена с награда за хореография и режисура от конкурса на "XIII Евразийски ТВ форум" в Москва. Създава хореографии за концертни изпълнения на студенти от класа по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков в Националната музикална академия. 

С режисьора на премиерните спектакли „Ацис и Галатея“, „Битката на Танкред и Клоринда“ и „Балът на неблагодарните жени“ Петко Бонев /директор на Държавна опера - Стара Загора/ са работили заедно, поставяйки „Танкред и Клоринда“ и „Балът на неблагодарните жени“ със студенти от Националната музикална академия през миналата година.

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg