Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Другата добра вест от Спасителния център за диви животни е Голямата награда на „Мото-Пфое“

leshoГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

С голяма радост екипът природозащитници от Спасителния център на „Зелени Балкани“ забеляза, че размножителният сезон на дивите птици официално е открит.  Това бе установено благодарение на монтираните камери за видеонаблюдение във волиерата на брадатите лешояди. Новината за това значимо събитие развълнува всички в Центъра,

макар че тя бе естествено продължение на предхождащото поведение на птиците, изразяващо се в качване на клони, вълна и друг материал в гнездовата платформа. При миналия размножителен сезон за пръв път двойката излюпи и отгледа без проблем две малки и с това беляза завръщането на вида у нас, като гнездящ, след цели 60 години!

Другата добра новина от Спасителния център край Стара Загора е, че неговият проект „По-голям шанс за белошѝпата ветрушка (Falco naumanni) в България” е големия победител в Дарителската програма на Мото-Пфое за опазване на природното и културно наследство.

,,Всеки изчезнал вид отеква като ужасен писък на планетата и разстройва сериозно биологичния баланс. целта на проекта-победител е да възстанови трайно изчезналата популация на малкото соколче“  - така организаторите анонсираха наградата от 10 000 лева. Паричната част от наградата ще се използва от природозащитниците в дейностите за опазване и възстановяването на белошипата ветрушка, които се изпълняват в района на защитена зона ,,Сакар - BG0002021“, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000.

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара Загора

Стара Загора
Стара Загора - Температура: <b/>3°C
Променлива облачност
Температура: 3°C
Усеща се като: 1°C
Вятър: запад
Сила: лек полъх, 2.1 m/s

Времето със sinoptik.bg


halba