Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

На територията на областта има 30 бомбоубежища

desГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

На заседание на Областния съвет по сигурност, на което беше обсъдена ситуацията с бежанците в региона и готовността на Старозагорска област за предоставяне на възможности за настаняване на бежанци от Украйна. От изнесените данни стана ясно, че в момента на територията на областта са настанени 17 украинци в частни квартири в Стара Загора и 5 души в Международния младежки център

в града. Представителите на 11-те общини докладваха готовността за настаняване на бежанци и базите, с която разполагат. Всички общини декларираха, че имат възможности да поемат хора от Украйна както в общински жилища, така и в частни имоти. Засега обаче никъде извън областния град не са настанявани украински граждани. От ОД МВР напомниха, че украинците следва в тридневен срок след пристигането си да се регистрират в служба „Миграция“ към всяко Районно управление в общините. Това може да бъде направено от лицето, което ще им даде място за настаняване или е задължение на общините, ако те предоставят място за настаняване.

Комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН, съобщи, че в Старозагорска област има 30 колективни средства за защита на населението (скривалища), които са собственост на МВР. В Стара Загора и в Казанлък има по 8 скривалища, които са собственост на юридически лица. В малките населени места също има такива обекти, собственост на юридически лица. Съгласно изискванията на ЗУТ всички по-нови сгради също разполагат с подземни помещения, които могат да изпълняват ролята на средство за защита.  

Стефка Абаджиева, директор на БЧК-Стара Загора, заяви, че червенокръстците са в национална благотворителна кампания от 27. февруари. Нуждите на пристигащите у нас украинци са най-вече от хигиенни материали, спално бельо и нови дрехи и обувки. БЧК е разкрила допълнителни пунктове за дарения в цялата област.

На Заседанието на Областния съвет по сигурност бе взето решение да се създаде координационен център, който да синхронизира и обобщава информацията и действията на институциите и на общините. Ще бъде отворена и телефонна линия в Областна администрация, на която нуждаещите се от съдействие ще могат да задават въпроси и да получават информация.

 

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg