Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Елате, за да спрем престъпното беззаконие! Искаме чист въздух за децата си!

deteГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

„Тази вечер, 13. септември от 18:00 часа пред входа на ТЕЦ “Брикел” ние - гражданите на Гълъбово, свикваме мирен протест срещу отровния въздух. “Брикел” е нарицателно име за замърсяване на околната среда. Централата е една от най-старите в страната и от години обгазява град Гълъбово, близкото село Обручище и другите населени места в региона. На 13. септември ние, жертвите на това системно отравяне, ще се съберем

пред централата, за да поставим ултиматум на ръководството на “Брикел” - да подобрят инсталациите си или да затворят ТЕЦ-а! Здравето на хората от региона не може да бъде заложник на частни интереси и финансови изгоди.“ Това съобщение бе изпратено от инициаторите на протеста до националния новинарски портал „Гласът на България“.

В отговор на сигнал РИОСВ-Стара Загора е установила, че само за година “Брикел” е изгорил 400 000 тона незаконно гориво. Еко-инспекцията потвърди, че съоръженията са „силно амортизирани“. Честите аварии налагат разпалване с мазут всяка седмица, а самите котли имат пробиви и изпускат вредни вещества през покрива, прозорците, газоходите. Въпреки правителственото решение за принудително спиране, съдът позволи централата да работи, докато тече поредната проверка, която отново ще докаже очевидното – че ТЕЦ-ът замърсява въздуха и природата. Това спорно правосъдие, както и продължаващо безпрецедентно обгазяване са част от аргументите за мирния протест пред ТЕЦ “Брикел” на 13. септември.

„Време е нарушителите да поемат отговорност и е похвално, че местните хора се изправят срещу феодалната зависимост и очевидното замърсяване от страна на централата. Хората от града дишат буквално сажди, които се ръсят непрестанно и попадат в дробовете, водата и храната им. ТЕЦ „Брикел“ обещава многократно, че ще решат проблема, но резултатът от десетки години е нула“, заявява Румяна Боянова, координатор местни общности в екологично сдружение „За Земята“. Централата на въглища е основен замърсител на въздуха и околната среда в региона. Системните нарушения, свързани със замърсяване на въздуха и водата на река Сазлийка и язовир Розов кладенец, изгаряне на горива, които не са включени в разрешителното за работа като биомаса и гориво от отпадъци - RDF, нарушаване на правилата за безопасност, водят до многократни глоби, но от страна на централата няма промяна.

Протестът е подкрепен и от „Грийнпийс България“.

Очакваме ви, елате, за да защитим правото си на чист въздух и живот!

 br

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg