Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Строежът на новата черква в старозагорския квартал „Самара 1“ струваше около 700 000 лева и отне 11 години

hramatГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

В събота, 8. октомври, Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи чина на освещаване на величествения храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски“ в Града на липите и ще възглави първата Божествена св. Литургия в него. Посрещането на владиката е в 9:15 часа. Припомняме, че за изграждането на черквата в кв. „Самара 1“ са вложени близо 700 000 лева. То започна през 2011 година със средства от

дарители, а първата копка беше направена от бившия Старозагорски митрополит Галактион. Куполът на камбанарията е поставен през април 2014 година. През февруари 2016 година четирима митрополити освещават и обличат Светия престол в криптата. Там е положена частица от мощите на св. Яков Персиянин. По решение на църковното настоятелство и с благословението на старозагорския епархийски съвет, централният престол е наречен на Св. Игнатий, а южният – на св. Ириней Лионски. Стенописите в храма са дело на казанлъшките зографи Радостина Павлова и Румен Рачев, както и на старозагорския художник Валентин Дончевски, който е изписал и купола на църквата. Иконите в криптата „Живоприемний източник“ са нарисувани от художничката Милена Рашкова, а мозаечните пана над трите чучура са дело на Радостина Павлова. През миналата година се постави и църковната утвар.

Свети Игнатий Старозагорски е роден в Града на липите в края на ХVIII век. След отказ да приеме исляма е обесен за назидание от турците на 8. октомври 1814 година. Негови мощи се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ на Света гора. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Стара Загора.

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg