Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

Споделете ме

Градът на липите се нареди сред най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа

ihtdgjhГЛАСЪТ НА СТАРА ЗАГОРА

За 12-и пореден път Агенцията за регионално икономическо развитие /АРИР/ представи потенциала на област Стара Загора да привлича инвестиции в проучването за най-обещаващи инвестиционни дестинации в Европа, проведено от fDi Magazine – издание на „Файненшъл таймс“ за преки чуждестранни инвестиции. Стара Загора отново е позиционирана в престижната класация в категорията на малките региони с

население под 1,5 милиона жители. Градът на липите беше представен като инвестиционен потенциал от АРИР в тази класация за първи път през 2010 г. и през годините е заемал редица престижни места, като два пъти е заемал престижното първо място в класацията през 2018/19 и 2020/2021 г.

За създаването на класацията fDi „Европейски градове и региони на бъдещето 2022/23“, изданието fDi Intelligence на „Файненшъл таймс“ използва данни, събрани чрез специалните си онлайн инструменти, като най-важни от тях са fDi Benchmark и fDi Markets. В класацията за 2022/2023 са участвали 148 региона от Европа, разделени в категориите малки, средни и големи. Критериите и тази година са разпределени в пет отделни категории: Икономически потенциал, Работна среда, Ефективност на разходите, Инфраструктура и Бизнес среда.

В представянето на региона АРИР използва дългогодишният си опит и акцентира върху вече одобреният проект за създаването на Европейски цифров иновационен хъб „Загоре“, който е част от цялостната концепция за разширяването на регионалната икономика на база водородни технологии, за които има одобрени още 2 проекта: ZAHYR - за изграждане на пилотна малка по мащаб водородна долина; START - за разработване на стратегия за разнообразяване на регионалната икономика с фокус водород. Това съобщи за портал „Гласът на България“ д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор АРИР – Стара Загора.

 

 

 

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Стара ЗагораВремето със sinoptik.bg