Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Румен Иванов е автор на „Българската народност на Балканите – опит за исторически, демографски и антропогеографски обзор“

zem

 ШЕСТОДНЕВ

Наскоро излезе от печат книгата „Българската народност на Балканите – опит за исторически, демографски и антропогеографски обзор“. Неин автор е Румен Иванов от Варна; икономист по образование, историк и родолюбец по призвание. Книгата е

разделена на няколко глави. В първата „Произход на народа българи“ са разгледани заселванията на българи на Балканите, включително и преди Аспарух. Според руския учен Виталий Сиротенко е имало три масови преселвания на българи на Балканите: в 475 г, после в края на VI в., то е съобщено от Михаил Сирийски, и накрая в 670 г., водено от Аспарух. В действителност преселническите вълни са малко повече, за съжаление този въпрос е рядко засяган в българската историография. В съзнанието на средностатистическия българин все още битува представата за митичното племе „прабългари“ – дивашко монголско или тюркско чергарско племе с неизяснен произход от кой знае какви диви и миризливи орди с криви крака и дръпнати очи. Оказва се, всъщност, че нашите предци не само че не са били претопени от „околното славянско море“, както традиционно (и без доказателства) се приема, а напротив, били са достатъчно многобройни, за да наложат етнонима си на покореното от тях население и да създадат устойчива и голяма държава, която да просъществува през вековете. Заселванията на древни българи на Балканите дават отражение и върху формирането на българската народност и утвърждаването на етнонима българи: древнобългарският елемент взема участие в генетическата консолидация между ранни българи и славяни не само в тясната ивица между Дунав и Черно море, а на цялата територия на полуострова, с изключение на крайната му северозападна част и на Егейското крайбрежие. Моделът на изграждане на нашата държава е много прост и ясен – в центъра са българите, в периферията славяните. Няма никакви антропологични, генетични, исторически, етнографски и археологически факти, доказващи преобладаващо славянския произход на съвременните българи. И това не е голословно твърдение или лозунг, в книгата е представена солидна обосновка на тезата, че именно т нар. прабългари са в основата на днешния български народ.

Във втората глава, озаглавена „Обхват на българското етническо землище“ са представени различни сведения от български източници, както и от чуждестранни пътешественици и изследователи относно границите на българската народност в пределите на Османската империя. Оказва се, че по време на Възраждането българи населяват не само Мизия, Тракия, Добруджа и Македония, както традиционно е възприел средностатистическия българин, но и Поморавието, Тимошко, областта Пореч (сега в пределите на Сърбия), Източно и Южно Косово, отделни села в Албания. Проследен е и детайлно въпросът докъде се простира етническата граница между българи и сърби, българи и гърци, българи и албанци и българи и румънци на Балканския полуостров. Не са и подминати също така, заселванията на многочислено българско население в Бесарабия и Влашко.

Трета глава „Демография на българскяи етнос“ съдържа статистически сведения за числеността на българската народност по света от средата на XIX в., когато приблизително се появяват първите такива, до най-ново време. След встъпителната обща част детайлно е разгледано българското демографско присъствие във всяка една държава, където има по-осезаемо наличие на българи – като акцентът е върху българските общности в Сърбия, Гърция, Турция, Македония, Косово, Албания, Румъния, Украйна и Молдова. Следва да се отбележи, че почти винаги, данните от официалните преброявания в съответните държави не отразяват реалния брой на нашите сънародници там, а в редица случаи – като в Турция и Гърция например, на тях не им се предоставя дори право на самоопределение.

В глава четвърта „Разселвания на българите“ се проследяват всички преселнически движения на българско по потекло население в рамките на Балканския полуостров и извън него по време на турското робство, като нагледно е показано, че голямо част от българското население на Вардарска Македония произхожда от предци българи, преселени от Албания, детайлно са представени селищата в Турция, в които отсядат помаци и т.н.

В заключението се припомнят твърде болезнените теми от нашите съвремие, за българският нихилизъм, чуждопоклоничество и "криворазбрана демокрация", които вървят ръка за ръка с пълната обществена и национална безотговорност. Авторът разглежда и негативните процеси, протичащи в народопсихологията на съвременните българи, изразяващи се в липса на национално съзнание, незаинтересуваност към всичко, което пряко не опира до личното индивидуално битие, краен егоизъм и консумативизъм, силното ограничаване на интелектуалните и културни потребности и замяната им със сурогатите на масовата чалга-(псевдо)култура.

С две думи – на книжния пазар вече се намира един сериозен исторически труд /440 стр./, който ще бъде интересен за всеки българин, милеещ за съдбата на България.

 

------------------------------------

Цената на книгата е 12 лв., като разходите по доставката са за сметка

на купувача, за контакти на мейл:   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Made in BALGARIQ
Сряда, 05 Февруари 2020
article thumbnailПетър МАРЧЕВ               Кубрат се бие - за България уж,                                                          но за бели парици. Аспарух портокали бере -                                              там, нейде край град Ница.   Тервел сарацини вкарва в Европа                                                            /300 евро парчето/. Крум краде луксозни коли в...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...

halba