Гласът на България

Национален новинарски портал

  ШЕСТОДНЕВ    Литературна зона свободна от словоблудство!

Споделете ме

Разказана от Главния прокурор, с помощта на трети състав на СГС

cimnjШЕСТОДНЕВ

След като майката на Пепеляшка починала, преживелият съпруг се оженил повторно. Но, мащехата на Пепеляшка започнала да я принуждава да извършва трудови функции, свързани с домакинството, игнорирайки забраните на Кодекса на труда по отношение на детския труд. Нещо повече - тя осъществявала по отношение на заварената си дъщеря дискриминация, като я третирала

по-неблагоприятно спрямо собствените си низходящи. Системно осъществявала и състава на престъплението „обида".

Прокуратурата не се намесвала, защото престъплението било от частен характер, а не била подавана тъжба от пострадалата. Инспекция по труда констатирала, че поради липсата на трудов договор правоотношенията в семейството не попадали под разпоредбите на КТ, а пък Комисията за защита от дискриминация така или иначе никога нищо не правела.

Един ден синът на държавния глава организирал танцова забава, възползвайки се от конституционното право на гражданите да се събират мирно и без оръжие. Били разпратени нотариални покани до всички неомъжени жени в града. Мащехата отново дискриминирала Пепеляшка като ѝ наложила забрана да посети забавата, а изпратила само собствените си дъщери.

Пепеляшка седнала край камината и дълго плакала, след което се появила нейната фея-кръстница и по силата на договор за заем за послужване ѝ предала 1 бр. рокля, 1 чифт обувки и превърнала голямата тиква от градината в каляска. В договора бил уговорен краен срок - полунощ на същата вечер.

Пепеляшка отишла на забавата, където синът на държавния глава я забелязал и танцувал с нея цяла нощ, с което конклудентно* отправил оферта за сключване на граждански брак. Тъй като Пепеляшка не спазила условията на договора с феята-кръсница, последната сама си възвърнала владението върху каляската.

Пепеляшка хукнала да бяга и изгубила една от обувките си. Синът на държавния глава не могъл да я догони, но установил фактическа власт над изгубената обувка. Той обявил за общонационално издирване собственика на обувката. При извършването на оглед в дома на Пепеляшка се установило, че собствеността над обувката е нейна. В този момент в дома на Пепеляшка нахлули агенти от ДАНС и прокуратурата и иззели 10 килограма кокаин, скрити в камината.

След като изтрезняла, Пепеляшка си спомнила, че няма кръстница, а пък и феи не съществуват. Била освободена, тъй като не се намерили доказателства за участието ѝ в укриването и разпространението на наркотика, а мащехата получила условна присъда.

 

Изводи:

1. Ако си изгубите обувката след полунощ, или сте пияна, или надрусана;

2. Търсете си правата.

 

--------------------

* конклудентни действия (мълчаливо съгласие) - Това са преки или чрез технически средства или знаци, действия на субектите, които обичайно, обикновено, типично изразяват тяхната воля за пораждане на определени правни последици. При конклудентните (подразбиращите се) действия от извършването на едно действие с помощта на презумпция се стига до извода, че е изразена воля за извършване на друго действие.

* горният текст ще се брои за народно юридическо творчество, до предявяването на авторски претенции от някое физическо или юридическо лице в най-близкото съдилище по местоживеене

* текстът се публикува със съдействието на адвокат Невена Стефанова

 

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Стихотворения

Ще...
Неделя, 14 Май 2023
article thumbnailВаня БАКЪРДЖИЕВА           Ще пристигна с косите разрошени и в очите ми - пламъци огнени... Ще целувам, ще искам още докосване... и ще пиша със устните спомени. И когато най-после утрото ни погали с лъчите си жълтите, ще целуна...
Повече в: Стихотворения  

Магазинче за душата

article thumbnailБарабанистът на легендарния „Цепелин” Джон Бонъм се пробужда в лудницата, за да разбере, че истинското му име е Иван Бонев... Рейнджър застрелва неволно свой колега в Камбоджа; укривайки вината си,...