Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

BarekovДимитър НЯГОЛОВ

Жътва е сега – изборите наближават. И жътварите със сърпове, а някои с комбайни, подскачат из страната като марокански скакалци и шумно агитират за гласа на избирателите. Както се казва - ден година (мандат) храни! И кандидат-депутатите - регистрирани били шест хиляди! - сипят щедри обещания. Високи заплати и пенсии. Газопроводи, електроцентрали и магистрали. Училища, детски градини и болници. Мостове, тунели и санирани жилища. Укротяване на бандитите и лакомите банки. И всички се молят на  гражданите, на така нареченото гражданско общество, да предлагат идеи за по-добро управление, за да стане страната ни от хубава, по-хубава.

Като един от многото наивни избиратели /има един лаф: „Хората хора станаха, а аз все народен избирател си стоя!“/ предлагам на уважаемите кандидат-депутати да се вгледат в лицата на хората от митингите, шествията, събранията и конгресите. Вгледайте се внимателно! Погледнете ги доброжелателно. Не възприемайте изправените пред вас като аморфна маса. Вгледайте се и ще се ужасите! Когато избирателите скандират: „Победа, победа!“ или името на партията ви и вашето собствено име, погледнете устата им. Много от избирателите ви са останали без зъби или в устата им стърчат един-два пожълтели зъба. Грозна гледка! Стават само за перфоратор на билети в градския транспорт. Очите им  гледат тревожно, отчаяно. Те са намръщени, сърдити и озлобени.  На лицата им не могат да грейнат щастливи усмивки. Ако случайно се усмихнат на децата си или на някое красиво цвете, лицето им е грозновато изкривено и неприятно за гледане от беззъбата уста.

Не искате ли, скъпи кандидат-депутати, срещу вас да стоят хора със щастливи лица, спокойни и усмихнати. Не чак с равни и бели зъби като холивудски актриси, но със здрави трийсет и два зъба, колкото е нормално да има всеки човек. Има ли поне един от вас, поне една българска партия, която да обещае на избирателите да осигури достатъчно пари за зъболекарите, за да се върнат красивите усмивки на хората? И те да се радват на децата и внуците си, да им се усмихват, без да ги плашат, пък и да се хранят нормално.

Или вие искате да са беззъби вашите избиратели, за да не могат да се озъбят и ви захапят, ако не управлявате както трябва. Вгледайте се внимателно и загрижено в лицата на хората и променете нещата. Иначе историята ще ви окичи с прозвището „БЪЛГАРОУБИЙЦИ“, както е наречен за своята безразсъдна жестокост византийският император Василий Втори, ослепил преди хиляда години войниците на цар Самуил. Защото очите са важни за човека, те са прозореца му към света, но и зъбите са не по-малко важни както за здравето, така и за красотата на човешкото лице. Има все още малко време да избегнем страшния призив: „Око за око, зъб за зъб!“

                                                        

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n