Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Гораните са етнически българи с ислямска религия, потомци са на богомилите

gdkejfhgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Масирана сръбска медийна атака тече във всички водещи медии и най-вече в проправителствените като „Политика“ по повод на посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Косово. Сръбските издания обвиняват Йотова, че по време на визитата си в Косово се е опитала да присвои гораните, представяйки ги за българи. След като сърбите провеждат вече 200 години агресивна асимилационна политика срещу

българския народ в Поморавието, Зайчарско и Западните покрайнини, на „братята сърби“ се стори кощунствен опитът на София да покровителства гораните, които са етнически българи, но с мюсюлманско вероизповедание.

Гораните са неголяма общност, който живее в Косово и Албания; етнонимът им идва от областта Гора. В историческите извори от Османската империя това население е регистрирано като българско. На това мнение е и съвременната наука. Да припомним, че преводачът на разказите на Чудомир на албански е горански българин. Като българи гораните са определяни и от самите албанци, които са техните непосредствени съседи. В момента в Косово живеят над 15 000 горани, които се самоназовават „нашенци“. В Албания те са около 45 000.

През 2004 г. в областта Жупа, на изток от Гора, в косовското село Долно Любине е създадено Културно-просветно дружество на българите в Жупа „Български мохамедани“. То си поставя за цел да съхранява и развива културата и традициите на българската общност в Косово. Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Косово във връзка с 15-годишнината от обявяването на независимостта. Тя се срещна с президентката Вьоса Османи, която благодари на България за помощта, която страната ни предоставя на Косово. Беше припомнен и факта, че София е сред първите признали независимостта на Косово.

Йотова се срещна и с представителите на българската общност в страната. Тя посети областите Гора и Жупа, където живеят хора с българско самосъзнание и българска идентичност. С представители на дружество „Обединени българи в Косово“ тя разговаря в село Кръстец, а в Призрен се срещна с членове на „Културно-просветно дружество на българите в Жупа, Подгора и региона“. Българската общност в Косово, която е около 15 000 души, не е призната официално. Целта на България е косовските граждани с българско самосъзнание да получат официален статут на общност, който ще им даде повече гарантирани права и възможности. „Президентът Османи предложи българите да имат свой неформален представител в Консултативния съвет за националните малцинства към президента. Това е знак за добро желание и воля“, заяви Йотова.

София иска да изгради български съботно-неделни училища в районите с компактно население, където хората имат българска идентичност. Тази идея се приема положително от местното население.

 

------------------------

По материали на БГНЕС

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n