Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Македонистки кресльовци от целия спектър атакуват вербално бившия премиер

liiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Скопие очевидно няма политическа воля да реши спора с България, който препречва пътя на Вардарската република към ЕС. Затова всяко разумно предложение за излизане от задънената улица на преговорите, се посреща с рев, крякане и подсвирквания като в зоологическа градина. Вчера Любчо Георгиевски предложи собствен план за изход от задънената улица на двустранните ни отношения, който е практичен,

без в него да има нещо революционно ново. И това бе знак за масирана и напълно координирана атака срещу бившия македонски премиер от страна на управляващи и опозиция.

Огромната част от медиите не публикуваха краткия текст на неговите предложения, но за сметка на това публикуват десетки коментари, анализи и реакции на “възмутени” политици, журналисти и анализатори. Кметът на град Куманово, който е част от управляващата партия Максим Димитриевски поиска прокуратурата да се самосезира, а Георгиевски да остане без македонско гражданство.

Депутатът от партията на премиера Зоран Заев Мария Георгиевска направи специално изявление, в което съобщи, че управляващите “нямат абсолютно нищо общо с личните позиции на Георгиевски”. Да припомним, че партията на Любчо ВМРО-Народна партия е част от управляващата коалиция начело със Заев.

В същото време опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ обвини Георгиевски, че “обезличавал идентичността на Македония”. Говорителят на партията заяви, че “тезите му са опасни и нанасят щета на националните интереси”.

Този креслив медиен линч над Любчо напомня за периода след 1945 г., когато всеки инакомислещ в Македония се обявяваше за “предател, шпионин, терорист, сътрудник на окупатора или част от петата колона”. И следваше разстрел или затвор в зловещия комунистически концлагер Голи оток.

В предложенията на Любчо Георгиевски никъде не се оспорваше съвременната македонска идентичност, а имаше призив страната да приеме историческата истина, а властите в София да признаят реалностите днес в РСМ.

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n