Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Чрез инсталирани „троянски коне“ Белград продължава да контролира Скопие

virГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Ако на околния свят му се струва, че съвременното македонистко общество в Северна Македония е автохтонна, самозародила се „форма на живот“, значи всичко е ОК – целта е изпълнена и пичовете в Београд могат да си сипят по още една сливовица, а Дачич да изпее нещо за душата. Кой може да обича своя насилник? Психиатрията има обяснение и за такива състояния. Но в случая най-вероятно не става

дума за чувства – нима проститутката е длъжна да обича всеки свой клиент? Парите са достатъчни… Ако сменим тематиката на метафората – белградските хакери са изпратили на адреса на Скопие компютърен вирус: „троянските коне“ са се инсталирали в обществения хардуер и софтуер и са го направили управляем. Дистанционно. За белградските схеми разказва един албански журналист от Македония.

„Понякога с помощта на ръкавици (дипломатически), понякога без, понякога между редовете, понякога в заглавията, България бавно изяснява целта си - „освобождаване“ на Северна Македония от югославско или сръбско влияние. Някой вече е разбрал това, други тепърва ще го разберат. Днес Сърбия е много по-слаба от България, както във военно, така и в икономическо отношение, но и по отношение на положението си на международната сцена. Затова на пръв поглед е изненадващо защо за една държава-членка на НАТО и ЕС като България е толкова трудно да измести сръбското влияние от страна като Северна Македония, в която всички исторически личности на мнозинството от населението имат общо с българската история. Това пише в свой анализ Фейзи Хайдари – собственик на новинарския сайт „Лайм прес”.

Предимството на Сърбия в Северна Македония е силната “инфраструктура”, която е инсталирала, както в политиката, така и в икономиката. Това е инфраструктура, която се „храни“ и може да функционира независимо, когато Центърът (Белград) е зает с други проблеми. Организацията на тази инфраструктура създава фалшив образ, че просръбският югославизъм е автохтонна местна идеология, а не обратното. Друго предимство на Сърбия – и може би най-важното, са човешките ресурси, които тя е наследила от времето на Югославия и дори от времето на сръбското кралство.

Много сътрудници са остарели и са се пенсионирали, много дори са починали, но вакуумът се запълва от техните синове и дъщери. Наред са внуците им. Те са готови да напредват навсякъде, където са били техни бащи и дядовци.

Когато става дума за патриотизъм (на думи, а не на дело), те са първи. Стане ли въпрос за „мулти-култ“, ще ги откриете и там. Те са проникнали във всички пори на обществото, тъй като теренът е подготвен и пътят им е отворен от службата, на която са служили техните предци. Можете да откриете, че заемат постове на директори, на заместник-директори, на заместник-министри, както и министерски кресла. Те не правят нищо – просто се придържат към „линията“ на своите предци и успехът им е гарантиран.

Но времената малко са се променили. Въпреки предимствата, които Сърбия има в Македония, този път България изглежда решителна. Тя няма намерение да отпусне хватката и показва това открито и недвусмислено. В исторически план Сърбия никога не е имала нищо общо с Македония (освен като агресор), така че дори и днес няма какво да търси тук.

Къде сме ние албанците в цялата тази история?

За съжаление, както много пъти в историята, ние сме там, където врагът иска да ни види. Ние, албанците от Северна Македония, най-големите жертви на просърбизма и югославизма, не сме издържали изпита в нашата мисия за изкореняване на сръбското влияние. Всъщност ние често сме най-силното оръжие на просръбската политика, принуждавайки дори неутралните македонски политици да прегърнат Белград.

Официална Тирана не е по-добра. Не само рамо до рамо, но с обща позиция за възраждане на модифицирана Югославия под формата на мини-Шенген. Вместо да подкрепи Коридор 8, който носи големи икономически и геостратегически ползи за Албания, официална Тирана благоприятства Коридор 10 (Белград-Атина), който оставя Албания в периферията, като в същото време фаворизира Белград като столица на Западните Балкани...“

 

----------------------------------------

Бел. ред. Публикацията е по материали на БГНЕС.

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n