Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Даниела Симидчиева твърди, че умът и богатството не е задължително да са приятели

mikrfdБоряна АНТИМОВА

Българката Даниела Симидчиева е най-интелигентната жена в света. Тя държи рекорда за най-висок резултат - 192 от общо 200 точки на теста за интелигентност на международната организация МЕНСА. Рекордът ѝ е поставен през 2003 година. По-нисък резултат имат дори Бил Гейтс и Стивън Хокинг с по 162 точки и Айнщайн - със 160. Според Даниела, високата интелигентност е генетично заложена.  „IQ-то се раждаш и умираш с него, можеш да го промениш в рамките между 4-5 точки в рамките на своя живот, но емоционалната интелигентност е нещо, което зависи изцяло от нас, възможността да се реализираме в обществото, да бъдем адекватни при взаимоотношенията с хората, да бъдем по-добри”, твърди Даниела, която е родом от Благоевград.

Тя има 5 висши образования, две от които почти завършени: икономика на вътрешната търговия, социология, педагогика и промишлено инженерство. Следвала е и английска филология, и електроника. Била е в управителния съвет, заместник-председател и

председател на “Менса България”.

Когато “избухва демокрацията”, Даниела се вдъхновява от идеите за революционни дела и става председател на КНСБ в община Благоевград. По-късно я изключват от Техническия университет, защото не се е вестявала повече от 2 години – заради “революционните дела”. По същото време в Благоевград откриват подобна специалност – електроника и автоматика, която тя завършва успешно, но решава да не работи като инженер. Тъй като винаги е искала да се занимава с “по-социо” науки, записва магистърски курс по социология паралелно в ЮЗУ и дистанционно в университета в Лунд, Швеция. Докато учи там, записва и английска филология.

Тогава обаче идва разводът, след който за самотната майка с 3 деца става непосилно да плаща 220 лв. за последния семестър филология. Раздялата със съпруга я връхлита след 20-годишен щастлив и успешен брак. Само за 40 дни отслабва с 30 кг, а следващите 3 месеца – с още 12 кг. По-късно лекарите се чудят как изобщо е оцеляла при такова рязко сваляне на теглото. Спасява я майчинският инстинкт. Мъжът ѝ има утвърдена практика и клиентела като стоматолог в Благоевград и Даниела решава тя да се изнесе от там. Децата ѝ са вече големи и сами решават да останат с нея.

През 2002 г. се пренасят в София на квартира. Даниела се хваща на първата работа, която намира – в малка печатница, уж като счетоводител, но срещу мизерни пари тя върши какво ли не… Някъде през онзи студен и гладен период в живота на Даниела се появява “Менса”. Нейна приятелка я подтиква да се яви, светът е потресен от резултата ѝ, а тя самата не осъзнава какво е постигнала, докато в София не пристига Джон Рейвън – младши, синът на автора на тестовете в “Менса”. Тогава почетният председател на “Менса България”, покойната Росица Алексиева, му споменава, че има една дама с IQ 192 при 200 възможни точки. Рейвън е потресен: “Аз се притеснявам да говоря пред такава аудитория… Трудно ми е да си го представя”. Тестът на “Менса” сега е променен. Вече горната граница е 156 точки и резултатите над тази цифра се отбелязват със 156+. Така че никой не може да подобри рекорда на българката и тя си остава доживот най-интелигентната жена в света.

“По-правилно е най-интелигентна,

а не най-умна”, подчертава Даниела

Най-нормалният развой при такъв световен медиен бум би бил най-тази дама да получи почести, слава и най-накрая – добре платена работа… Нищо подобно. Тя така и не успява да “монетизира” ненадминатия си рекорд у нас. Но японци се опитват да го направят. Представители на “Фуджи” искат да снимат филм за нея и ѝ предлагат да я направят… туристически обект. “Децата се смяха, казаха, майко, ти ще си 101-вият туристически обект в България”, казва Даниела. Идеята е, тъй като много японци посещават родната къща на сумо звездата Калоян Махлянов – Котоошу, да им предлагат да правят елементарен тест за интелигентност, а Даниела да им подпечатва резултатите и те да си ходят в Япония доволни и щастливи. Хубавата идея обаче така и не се довежда до край.

През 2011 г. от ВМРО я канят за вицепрезидент заедно с войводата Красимир Каракачанов и тя като типична македонка и голяма родолюбка се включва. “Колегите и досега казват за мен “тая луда македонка”; в хубавия смисъл… – казва Даниела. - По-скоро съм искрена и открита, не толкова самонадеяна. Много пъти съм страдала от това, че съм била предавана, но много лесно влизам в контакт, мога да въздействам на хората. Случвало се е да повярвам на някого, а той ти забива нож в гърба. Но не искам да се променям. За мен най-важно е да вярваш в доброто у хората. По-добре да те наранят, да те заболи, но така поне няма да изолираш от себе си добрите хора.”

През 2010 г. най-после един човек оценява по достойнство най-интелигентната жена в света – покойният вече председател на Българска стопанска камара Божидар Данев. В БСК Даниела Симидчиева е директор на център “Професионално образование и обучение”.

Генът си е ген

Две от дъщерите на Даниела са се явявали на теста на “Менса”, като първа е средната - Цветелина и резултатът ѝ е 176 точки. “Тогава беше много млада, ако се беше явила по-късно, щеше да изкара повече”, казва Даниела. Най-малката - Петя се явява при новата система, при която максималният резултат е 156+.

В женското царство на Даниела, с 3 дъщери и 3 внучки – Благостина, Стела и София - от скоро има и мъж – внукът Дан, койтое кръстен на нея. Все още не е ясно дали ще има трето поколение рекордьор в “Менса”, защото на Благостина още ѝ е рано да се явява. “В очите на бабата “нашите гарджета са най-умни”, смее се Дани, но добавя, че всичките ѝ внучета се отличават с интелект, по-различен от връстниците им.

За финал – Даниела е убедена, че не парите и интелектът, а вярата облагородява човека. „Хубаво е всеки да вярва, включително и партийните величия нека вярват, че Някой ги наблюдава“, казва най-интелигентната жена в света.

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n