Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

България е основен двигател в най-новата европейска кампания за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация #BlindBetting

sezГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Завърши първият етап на кампанията за превенция на трафика на хора с фокус върху сексуалната експлоатация на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора. #BlindBettingе се реализира от изцяло български екип и се провежда под надслов „Не залагай съдбата си на карта“. Целта е да насочи вниманието на обществото и рисковите групи към

методите за въвличане в престъпните мрежи за трафик, както и към разпознаването и подпомагането на жертвите на сексуална експлоатация.

#BlindBetting включва два видеоклипа, брошура и плакат, създадени от българска рекламна агенция и под режисурата на едно от най-големите имена в рекламната и филмовата индустрия в България и извън нея – Валери Милев. Символиката в превенционните материали представя най-популярния начин за склоняване на млади момичета и въвличането им в експлоатационните мрежи на трафикантите – метода „loverboy“. Жертвите, водени от мечтите си за по-добър живот, залагат на сляпо, а дори понякога и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че друг ще печели от продажбата на телата им. Изборът им води до насилие, зависимост, срам и страх. Пътят назад е труден, но жертвата трябва да знае, че има хора, които ще са там, за да ѝ помогнат да се възстанови и отново да поеме контрол над живота си.

Кампанията ще се разпространи на територията на 26 европейски държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното Кралство. Всички рекламни материали са адаптирани на официалните им езици и са предоставени за ползване.

На територията на България #BlindBetting протича на два етапа – от 28. юни до 31. юли и от 18. октомври (Европейски ден за борба с трафика на хора) до 30. ноември. Първият етап бе насочен към превенция на потенциалните жертви на престъплението – млади момичета и жени от различни социални класи, с различно образование и семейна среда, тъй като всяка една от тях би могла да попадне в ситуация на трафик – без оглед на възраст, социален статус и образованост. Вторият етап е адресиран към ползвателите на сексуални услуги, особено в страните, в които тази дейност е легализирана. Целта е да се повиши тяхната информираност по отношение на трафика на хора, както и ангажираността им в борбата с тази престъпна дейност.

Гледай клипа ТУК

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n