Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Това припомня на руския посланик в Скопие журналистът Владо Перев

bdeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Русия не е освобождавала Македония от българите по време на Първата световна война, защото ние се сражавахме в българската армия срещу тях. Това се казва в статия на македонският журналист и публицист Владо Перев, публикувана в портала „Трибуна.мк“. Повод за неговия коментар е пост в социалната мрежа на руския посланик в РС Македония Сергей Баздникин. Руският дипломат е поднесъл

цветя на военното гробище край Прилеп по случай 1. август, който в РФ се отбелязва като ден на загиналите в световните войни. По този повод той отбелязва: „От 1916 до 1918 г. на Солунския фронт загиват 5 хиляди руски войници и офицери в състава на 2-ра и 4-та специална бригада от армията на Източна Антанта, освободили македонската държава“.

Владо Перев отбелязва, че тази трактовка на трагичните събития отпреди 100 години робува на невярна информация и изопачава историческата истина. Македонският публицист подчертава, че по онова време населението на Вардарска Македония е било свободно и се е сражавало на страната на Царство България и Централните сили срещу Антантата, в която са били Руската империя и нейният съюзник Кралство Сърбия.

„Историята казва, че по това време ние бяхме свободни, повечето от предците ни бяха офицери, подофицери и войници в Българската царска армия на Солунския фронт, а техните потомци и до днес живеят тук, на македонска земя, и много от тях в Прилеп. Когато нашите майки и баби отиваха на гробището за Свети Дух, те оставяха хляб, сладки и преливаха вино върху плочите на входната врата на гробището, като казваха: „мъртвите германски деца и български войници“, пише Владо Перев.

„Не е ясно дали посланик Сергей Баздникин лекува своите „български комплекси“ поради членството на България в НАТО, или не може да преживее, че вече го няма Варшавския договор... Припомняме на посланика, че България и Русия се сражават един срещу друг по време на Първата световна война на два фронта, Добруджански и Солунски, а Руският флот многократно обстрелва Варна, перлата на Черно море“, заявява още македонският журналист.

По време на Първата световна война малко известен факт за широката българска общественост е, че Русия изпраща свой корпус на Солунския фронт в помощ на англо-френските войски и остатъците от разгромената от българите сръбска армия. Тези руски части се бият срещу нашите войници и германски съюзници повече от две години.

 

--------------------------------

Публикацията е по материали на БГНЕС

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n