Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Бъдете внимателни, когато хората на гуруто Шри Чинмой дойдат и във вашия град!

sektaд-р Десислава ПУЛИЕВА

За пореден път в България общински ръководства, кметове и известни личности, български училища, директори, учители и ученици станаха обект на сектантска пропаганда и дори нещо повече - превърнаха се в нейни активни лица и участници. Тъжно е, че това се случва навръх 15 септември и в следващите дни, когато нашите училища откриват новата учебна година, в която всички образователни институции заявяват ангажимента си към духовното и културно въздигане на подрастващите поколения.

 

Какво се случва?

Под маската на спортна щафета за мир неоиндуистката секта на индийския гуру Шри Чинмой (1931-2007), почитан от последователите си като божество, осъществява "пийсрън" - "пробег на мира" със запалена факла през страната ни като ангажира в инициативата си нищо неподозиращите кметове на по-големите ни градове, директори на училища, учители по физкултура, техни колеги и най-вече ученици. По време на гостуванията на сектантския тим в съответния град или училище, чуждестранните активисти и техните преводачи, облечени в традиционния за сектата бял цвят, показват плакат с образа на Шри Чинмой, раздават рекламни лепенки на своя сайт, карат възрастните и децата да държат "огъня на мира" и ги питат: "Усетихте ли огъня във вас?" Самопоканилите се "гости" отправят миротворчески послания, пеят песни на английски език и активно се снимат с незапознатите домакини, а направените снимки на следващ етап използват като ефектна и мащабна самореклама.

На 15 септември сектанският пробег минава през Плевен и София. В столицата посещава 133 СОУ "А. С. Пушкин" и други централни училища, на следващия ден - 6 ОУ "Граф Игнатиев" и др. В Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" към столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" постоянно постъпват нови сигнали на ученици и родители, които задават въпроси за организаторите на пробега, както и за това дали те имат официално разрешение за подобна мащабна акция от страна на Министерството на образованието чрез регионалните му инспекторати. ЦРИК информира вече РИО-София град с молба да бъдат взети мерки срещу тази нерегламентирана пропаганда, която се случва без знанието и без съгласието на родителите на децата.

Нужно е всички родители и особено отговорните за образованието на децата и учениците в България да се информират адекватно за тази и всяка подобна пропагандна сектантска инициатива, която под формата на спортни или други събития се опитва да привлича към култа нови последователи. Учението и практиките на общността на Шри Чинмой са езически (по-точно неоиндуистки) и окултни по своя характер, включват медитация пред портрета на гуруто Шри Чинмой, произнасяне на мантри и принасяне на дарове в чест на индуистки божества. От нея има много оплаквания по целия свят. Тази организация е поставена в списъци с религиозни общности, които притежават характеристиките на тоталитарните секти.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n