Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Днес в София, Пловдив и Варна българите ще кажат "Не!" на опасните проучвания и добив на шистов, въглищен и тайт газ

protest-gazГБ

Граждански активните българи отново излизат на протест срещу технологиите, отравящи водата и земата на България. Хората от големите градове на България продължават да се борят за правото на чиста вода, земя и атмосфера, които са сериозно застрашени от продължаващото раздаване на разрешителни за проучване и експлоатация на неконвенционални изкопаеми горива на територията на страната. Това става без да съществуват необходимите механизми за спазване на безсрочната забрана за прилагане на фракинг при проучването и добива на подземни богатства.

Днес, 24 септември, в София, Пловдив и Варна ще се проведат паралелни протести под наслов СРЕЩУ ПРОУЧВАНИЯТА И ДОБИВА НА ШИСТОВ, ВЪГЛИЩЕН И ТАЙТ ГАЗ в БЪЛГАРИЯ с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна Забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната.     

„С протестите целим да информираме всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум. С други думи, имаме Забрана на хартия, а държавата е първата, която я нарушава!” , заявиха организаторите на акцията от Гражданската Инициатива и комитета „За чиста България”.

Протестите са с начален час 18:00 ч. на следните места:

Варна: "Козирката" срещу Катедралата. За контакт: Екатерина Димова, тел: 0889 46 55 46

Пловдив: площад „Стефан Стамболов” - на „Копчетата". За контакт: Кирил Ценев, тел: 0897 956 520

София: Шествие с маршрут Паметника на Патриарх Евтимий, пл. „Славейков” - сградата на МОСВ, ул. Раковски – сградата на МИЕТ. За контакт: Мариана Христова, тел: 0888 635306

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n