Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

На 9 октомври край Петрич зрелищен спектакъл ще възкреси паметта за владетеля

SamuilПетър МАРЧЕВ

Вчера, в деня, когато се навършиха 1000 години от смъртта на славния български цар Самуил, България си спомни за своя достоен владетел по различни начини. Президентът Плевнелиев се поклони пред тленните му останки, които се намират в Солун. Патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва за царя; на много места в страната, като в Казанлък, също бяха отслужени заупокойни панихиди за владетеля и неговите храбри воини. А пред древния храм „Света София” в столицата ни бе осветено мястото, където ще бъде построен паметник на Самуил.

„Правилно е паметникът на цар Самуил да бъде издигнат в сърцето на столицата, защото това е неговият роден град”, това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки, който също присъства на церемонията за освещаването. Премиерът отбеляза, че Средец е крепостта на комит Никола, бащата на Самуил и именно тук, в тази църква, може да се предполага, че той е получил своето християнско кръщение. „Като наследници на неговото велико дело ние се прекланяме и обещаваме този паметник да бъде издигнат в най-кратки срокове, още тази година, защото цар Самуил заслужава тази почит“, заяви проф. Близнашки.

Вчера, гледайки телевизия, майка ми ме попита: „Ами защо гробът на цар Самуил е в Гърция?” Хубав въпрос. Припомних и, че Самуил е погребан на българска земя, която по стечение на обстоятелствата е заграбена от гърци и сърби. С това разговорът ни приключи... Но, ако връщането на тези исконни български земи в лоното на България не е на дневен ред, неотложно е връщането на мощите на прославения български цар Самуил у нас! Разбира се, гърците няма да ни ги подарят, те ще искат сделка. Разменната монета са известно количество византийски ръкописи от манастири в Егейска Македония /около град Сяр/, които са взети от нашите войски по време на Първата световна война. Каквато и да е тяхната научна стойност, безценната реликва – костите на българския цар – натежават на везната... Дано Плевнелиев да е направил нещо по въпроса вчера в Солун. И това да не е била просто една „патриотична” разходка до Бялото море. 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n