Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

premier

Авансово ще дадат 1 милион за неотложни цели в Мизия

ГБ

Над 16 млн. лева ще бъдат отпуснати за извършени аварийно-възстановителни дейности в пострадалите от наводненията райони, съобщи министър-председателят проф. Георги Близнашки след първото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

 

Още на следващото правителствено заседание ще бъде разгледано решението на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане авансово да бъдат отпуснати 1 млн. лева за посрещане на неотложните нужди и за направените досега разплащания след наводнението в Мизия за почистване, отводняване, дезинфекция, екарисажни такси. Когато бъде направена оценката на щетите, ще бъдат отпускани допълнително средства. Това обяви министър-председателят проф. Георги Близнашки след първото заседание на Комисията към МС в нейния обновен състав. Предлага се и останалите общини, които са били в режим на бедствено положение, също да получат средства за неотложни дейности и за направени вече разходи, като общата сума възлиза на над 16 млн. лева.
Министърът на вътрешните работи и председател на междуведомствената комисия Йордан Бакалов посочи, че средствата, отпуснати за община Мизия, ще бъдат предназначени както за посрещане на нуждите за осигуряване и проектиране на площадка, на която ще бъдат разположени вече осигурените фургони за около 150 души, така и за извършване на ремонти на обществени сгради, сред които училищата и детската градина в града. „С действията си отправяме послание към хората в община Мизия, че правителството няма да ги остави и ще помогне с каквото може”, бе категоричен министър Бакалов и обясни, че авансовото плащане ще помогне на жителите на общината да посрещнат по-лесно следващия сезон. Министърът на вътрешните работи обърна внимание, че заради липсата на правителствено постановление, пострадали от бедствието общини вече два месеца чакат възстановяване на извършените до момента разходи.

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n