Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Сърбите, българите и останалите“ – един коментар от в-к „Блиц“, който вдъхва надежда

ressaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

"Даже България има море! О, Сърбийо, какво чакаш", възкликва героят на един домашен сръбски, много гледан сериал. Взаимното презрение и чувството за малоценност спрямо Запада е съдбата на балканските народи, но проблемът е, че ние не сме нито по-добри, нито по-лоши от другите. Не знаем нищо за българската история, но живеем с убеждението, че те са глупави примитиви, диваци. Както и те си мислят за нас, нека не се лъжем. Да кажеш на сърбин, че българската държава е изиграла по-важна роля на Балканите през по-голямата част от Средновековието, отколкото Сърбия, е равносилно на национално предателство, но това е (не)приятен факт. Българите имаха две царства - ние имахме едно; те се биха за Белград с унгарците - за града, който сръбските владетели крал Драгутин и деспот Стефан получиха от унгарския крал като негови васали за цял живот.

Можете да ми се доверите или да търсите в книгите по история. Такива бяха времената. Както имаше времена, когато учехме за Самуил, че бил уж македонски цар. Изглежда, че византийците не са знаели с кого воюват, защото са нарекли победителя над въпросния цар Василий Българоубиец.

Но след историята за кръвопролития имаше изкуство, ръкописи и стенописи, с които и ние, и българите с право се гордеем. И ние, и те, ги посочваме като свои достижения. Но двамата велики писатели на сръбската средновековна литература, за които научава всеки ученик, Григорий Цамблак и Константин Философ, са българи. И Свети Сава неслучайно умира уважаван във Велико Търново, средновековната столица на славянската и православна култура.

Почти забравих: кирилицата възниква през Х век в Преслав, столицата на културата на Първата българска империя, кръстена е на св. Кирил, изобретателя на глаголицата.

Два века по-късно тя бе приета в Сърбия, по-късно в Русия, а след това и от босненските францисканци - за ужас на хърватските националисти.

Историята е пълна със странни факти – но просто трябва да я знаете…

 

---------------------------------

Бел. ред. Редакционният коментар в популярното сръбско издание „Блиц“ е от 2011 година

На снимката: Всяка нация се мисли, че е с ум на Айнщайн и релефно тяло на културист. Но когато съседите ти го признаят, това е безценно! :) 

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n