Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Твърде много радикализирани, да не кажем озлобени хора, претендират за цялата власт

vrпроф. Огнян МИНЧЕВ

От 30 години основно мое занятие е да коментирам политически процеси - както български, така и международни. Поляризацията на политическите пристрастия, която наблюдаваме днес е сравнима само с тази от началото на 90-те години. Обясненията за нея трябва да търсим както в резултатите от досегашното управление, така и в драматичното изостряне на обществената психика като следствие

на пандемията, икономическата криза и загубата на доверие в институциите на властта. За мен тази ситуация е пределно опасна. Смяната на властта в една демократична страна е неизбежна - нещо повече, тя е необходим и съществен елемент от функционирането на демократичната система.

Затова тази смяна трябва да бъде легитимна

- тя трябва да се осъществява по правила. Срещу мен (и други мои колеги) все по-често се отправят обвинения, че защитаваме отиващата си власт на ГЕРБ и Бойко Борисов. Времето не е благоприятно за логически разсъждения. Като следното, например: Защо ми се налага на мен да "защитавам" ГЕРБ и Бойко Борисов, при положение, че не съм ги защитавал през дългите години на управление на тази партия? Бил съм критичен към това управление - по-критичен към някои негови действия, по-умерен в оценката на други - но винаги критичен, никога апологет. Твърдя, че не съм бил апологет на нито едно управление в България, въпреки, че съм имал различни позиции спрямо един или друг от редуващите се кабинети, президенти, мнозинства. Никога не съм получавал повече обвинения за това, че съм пристрастен в полза на определена партия или определена власт, отколкото днес по предполагаемата моя "пристрастност" към ГЕРБ. Дори по времето на кабинета на Иван Костов, когото подкрепях категорично във всички негови основни реформистки действия (и му опонирах за злоупотреби във властта), не съм получавал толкова много упреци в пристрастност.

Трудно е да убедиш някого,

че не си пристрастен.

Защото тази оценка се отнася не само до твоите думи и действия, но и до позициите на този, който я изказва - обвинението в пристрастност е отношение между обвинителя и теб самия. Каква е конкретната причина? Аз пиша и предупреждавам за нарастващата опасност идеологемата за "изчегъртване" на старата власт да доведе до безнаказаност и нелегитимно институционално поведение на новата власт, която дори все още е преходна власт. Защото широко пропагандираната "необходимост" от извънредни мерки по "изчегъртване" може да доведе - и обикновено води до извънредни пълномощия в налагане на тази нова власт в обхват, по-широк от премерената институционална норма. Ние видяхме провала на едно Народно събрание - 45-тото. Какво би се случило, ако подобен провал сполети и следващото, 46 НС? Какво би се получило, ако действията на управляващия служебен кабинет бъдат оспорени - в съда или дори от съществена част от гражданите? Какво би станало, ако служебното управление трябва да бъде продължено отвъд конституционните му рамки поради изостряща се политическа и институционална криза - стихийна или организирана?

Имаме ли ние правото да се безпокоим от тези опасности в атмосфера на обществена радикализация и поляризация, в атмосфера на многостранна обществена криза, в атмосфера на все по-чести декларации, че се нуждаем от "революционна промяна"? Колко революции поред ще правим за няколкото десетилетия след края на комунизма? Възможно ли е да променяме държавата си без революционни катаклизми, а по пътя на легитимни обществени и институционални действия, които да съхранят принципите и атмосферата на демократично управление? В правото си ли сме да предупреждаваме за опасностите, които една нова власт произвежда под оправданието за "извънредна ситуация" и да попитаме кое е извънредното на тази ситуация, в която се намираме? Застрашени ли са предстоящите избори от опорочаване? От кого? Как? Можем ли да вземем разумни и достатъчни - ограничени мерки за да предотвратим тази опасност? Разумни и достатъчни - което ще рече институционално ограничени!

Ще го кажа направо - сред активистите и кандидатите за новата власт виждаме твърде много радикализирани, да не кажем озлобени хора, претендиращи за цялата власт. Това е опасно. Старата власт си отива и представителите ѝ ще понесат отговорност за начина, по който са управлявали. Тази отговорност трябва да бъде институционална и под контрола на демократичните правила и процедури. Тази отговорност не бива да бъде налагана с извънредни мерки, с извънредна власт, с извънредни претенции да бъдат променяни веднага и категорично всички елементи на институционалната система - включително и длъжностни лица, които не се харесват на новите управляващи.

Ето това е моята позиция.

На някои от вас тя им звучи като подкрепа за отиващата си власт на ГЕРБ. Ако допуснем една нова власт да заграби по-големи пълномощия, от законно установените по право и процедура, ще попаднем в класическата ситуация - клин клина избива, но втория остава. Аз не желая да мълча пред заплахата от този втори, може би по-голям и по-опасен клин, който ще остане след избиването на първия. Независимо от това как моята позиция се интерпретира от поддръжниците на тази нова власт. И не само не желая - моята работа, професията ми ме задължава да бъда откровен за това, което наблюдавам. Мога да греша - и дай Боже опасенията ми да се окажат погрешни. А ако не се окажат погрешни? Ако досега съм се оказвал прав? Когато мнозина от вас се радваха на завърналия се цар-премиер, аз предупреждавах за опасностите, които завръщането му води. Пак ме кръстиха "костовист". Когато общественото мнозинство се радваше буйно на издигането на Бойко Борисов начело на управлението, аз предупредих, че задкулисните му връзки със Сарая и кръга на КТБ носят гоям риск да го провалят. Тогава не бях поддържник на ГЕРБ, нали? А мнозина от вас бяха - преди да станат фенове на Радев и Мая Манолова...

Ще поема риска да бъда обвиняван в подкрепа на отиващата си власт на ГЕРБ и Бойко Борисов. За да предупреждавам за рисковете, които носи начинът, по който се изисква и усвоява новата власт. Тези, които имат памет, по-дълга от пиянството на поредния протест, знаят добре, че не съм безусловен поддръжник на никаква власт, а още по-малко - на властово беззаконие. Понякога, за да си свършиш работата, трябва да се изцапаш - какво толкова. Цапайте!

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n