Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

И казанлъчани почетоха своите съграждани, пострадали от тоталитарния комунистически режим

xncbvГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Първи юни е денят, в който се почита паметта на жертвите на тоталитаризма, избити без съд и присъда в концентрационния лагер на остров Персин край Белене. Днес честните хора на България свеждат глава пред онези смели, инакомислещи и свободни хора - интелектуалци, свещеници, земеделски стопани, лекари, учители, юристи - противници на комунистическия режим, който завладя България след 9. септември. И който в продължение на 45 години съсипа хиляди семейства и постави народа ни на колене под игото на съветските болшевики. По официални данни от НРБ, в концлагера „Белене“ са загинали повече от 15 000 души - което означава, че в действителност жертвите са много повече. Всички те изчезват безследно, а близките им никога повече не научават нищо за тях!

И до днес в България продължават да стърчат паметниците на Съветската армия – като символи на българското унижение. Но до днес, 32 години след демократичните промени, нито в Белене, нито в кариерата край Ловеч или в Скравена има издигнат монумент, който да напомня за десетките хиляди жертви на комунизма.

Казанлъчани също са страдали по време на тоталитарния комунистически режим. Сдружение „Демократичен Казанлък“ почете паметта на младежкия земеделски лидер Антон Бонев, садистично измъчван и убит в Павелбанско от група ремсисти след деветосептемврийския преврат. Може би единственият жив свидетел на комунистическите изстъпления и беззакония днес е казанлъчанинът Христо Мичев, който само на 17-годишна възраст е вкаран без съд и присъда в зловещия лагер „Слънчев бряг“ край Ловеч. Неговите спомени за издевателствата и убийствата на комунистическите палачи са запечатани в документалния филм „Моето лято в Слънчев бряг“. След 112 кошмарни дни и нощи зад телените мрежи и в каменната кариера, Христо е освободен навръх 9. септември 1961 година. Той живее в Германия, след като през 70-те години успява да избяга през югославската граница. Но още сънува лагерни кошмари с труповете на своите сълагерници, откарвани за храна на прасетата…

 

ldkeuf

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n