Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Немски издания твърдят, че по този показател страната ни е самотен шампион в рамките на ЕС

jenГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България е сред страните с най-висок дял на жените, работещи в IT-бранша, пише германският вестник "Аугсбургер Алгемайне". Изданието цитира проучване на Института за иновации и техника, според което в Германия този процент е само 17, докато в САЩ, Канада и Австралия достига до 28 на сто. Сред европейските държави най-много жени работят в бранша в България, Литва, Румъния и в скандинавските

страни.

На сайта си германското издание твърди, че страната ни е самотен шампион в рамките на ЕС. Авторката на статията Улрике Шулт смята, че обяснението трябва да се търси в историята ни. "През годините на социализма жените в България бяха насърчавани не само да работят, но най-вече да усвояват технически професии", пише тя.

"С една имитация на американския "Епъл" – България произвеждаше голяма част от компютрите в социалистическите държави. Може би и поради това още през 70-те години на миналия век много български жени се занимаваха с техника", коментира Шулт. Една от тези успели българки е 43-годишната Звезделина Борисова, която ръководи техническия отдел на голяма международна IT-фирма в София. Звезделина е тръгнала по стъпките на майка си, която е машиностроителен инженер.

"Откакто влезе в ЕС през 2007 година, България се превърна в магнит за аутсорсинга на големи международни IT-компании. Равнището на заплатите в страната е относително ниско за стандартите на ЕС, а университетите предлагат отлично образовани IT-специалисти", допълва авторката.

IT-специалистите в София получават между 3 000 и 4000 лв., но като се вземе предвид по-евтиният живот у нас, тенденцията е българските компютърни спецове да загърбят идеята за имиграция.

 

 

  

 

   

   

 

 

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n