Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Зад уж немската "мега-инвестиция" стоят косовари, а парите ще ги дава българският данъкоплатец

eleГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Какво всъщност се крие зад шумно рекламираното решение на служебното правителство да стартира проект за производство на електромобили у нас от марката Next.e.GO Mobile, за която не са чували дори запалените автоманиаци? Министър Кирил Петков показа кола, в която почти всеки шофьор у нас би се чувствал, меко казано, нелепо. Бъдещата електрическа сапунерка от Ловеч е анонсирана като

германска, но е с албански собственици, български части, наши пари и проект от 2017 г. Косоварите започнали бизнеса си с перални втора употреба, с които са прали униформите на умиротворителните сили в Косово.

Разследване на “Труд” показа, че основаната през 2015 г. компания е базирана в Аахен и се води германска, но това е единственото “германско” в нея. Оказа се, че зад фирмата, представена в София от шефа на борда на директорите Али Визваеи, стоят богати собственици от албански произход. Те са започнали бизнеса си с перални втора употреба, с които са прали униформите на умиротворителните военни сили в Косово. Теренът в Ловеч е собственост на дружеството “Балкан”, свързано с Кирил Домусчиев. Пред investor.bg председателят на Борда на директорите на Next.e.GO Mobile Али Визваеи заяви, че Домусчиев е съинвеститор и ще бъде в Борда на директорите на българското дружество на производителя. Очаква се бизнесменът да участва с терена на завода и да бъде миноритарен акционер в предприятието. Общата сума, която служебното правителство е решило да налее в производството на електрически коли в някогашния завод “Балкан” в Ловеч, собственост сега на братята Кирил и Георги Домусчиеви, може да достигне 34 млн. евро. Парите трябва да се дават на етапи при постигане на определени цели и са част от планираната обща инвестиция в размер на 140 млн. евро. Кой ще е на далавера от цялата тази афера?

Четете подробности ТУК

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n