Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Анонимните материали са насочени срещу Живков и БКП

posdХристо ХРИСТОВ

В продължение на 9 години жена, работеща като библиотекарка в Института по металолеене и леярска техника, е разигравала Държавна сигурност, разпространявайки анонимни позиви срещу комунистическата власт. Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна справка относно: Разкрит анонимен автор от месец юни 1989 г. на Софийско градско управление на МВР-ДС.

От него се разбира, че през 1980 г. в пощенските кутии на граждани в столичните квартал „Лозенец“ и ж.к. „Младост“, а също така и на живущи на ул. „Иван Асен II“ са разпространени листовки от анонимен автор. Тяхното съдържание е насочено срещу „партийното и държавно ръководство, срещу социалната политика на БКП“.

ДС е образувала дело под кодовото име „Симбиоза“. Месец по-късно са засечени нови 6 листовки, изпратени отново анонимно по пощата на различни адреси в столицата. ДС не успяла да стигне до автора, но според направения анализ, ставало въпрос за „лице на възраст до 50 години, вражески настроено срещу мероприятията на народната власт и с поетически наклонности“.

Въпреки проведените проверки ДС не е успяла да открие автора. През април 1981 г. той пак разпространил анонимни материали. През септември 1986 г. ДС получила две нови анонимни писма, пратени до редакциите на в. „Вечерни новини“ и „Работническо дело“, отново писани от автора по разработката „Симбиоза“. ДС отново не успяла да го открие. Само констатирала, че най-вероятно живее в „Младост 3“.

Едва през лятото на 1989 г. ДС се натъква случайно на автора на анонимките. Това станало след като от Партийния комитет на Завода за изпълнителни механизми в Кнежа изпратили в ДС анонимно писмо, надписано със сходен почерк като предишните позиви.

 Това станало през януари 1989 г. В следващата половин година ДС най-накрая установила автора на писмото, чийто почерк съответствал на този от другите анонимки. Това се оказала жена – библиотекарка в Института по металолеене, безпартийна и омъжена, която действително е живяла в ж.к. „Младост“ 3, която от началото на 1989 г. е била пенсионерка (името ѝ е заличено в документа от Комисията по досиетата по Закона за защита на личните данни). ДС извършила обиск в дома ѝ, но не открила материали. Едва сред като жената е била отведена за разпит и профилактирана тя признала своята дейност и обещала в бъдеще да не пише повече анонимки.

Автентичния документ на ДС може да прочетете ТУК

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n