Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Свободният свят трябва да разбие зъбите на най-наглия от дектаторските режими

ruisswhyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Пентагонът обмисля предложението на Boeing да достави на Украйна евтини, малки, прецизни бомби, които биха позволили на Киев да нанесе удари далеч зад руските линии, на дълбочина до 150 километра. Това съобщи агенция „Ройтерс“. Предложената от „Боинг“ система, наречена Land-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), може да бъде доставена още в най-близко бъдеще, според документ, цитиран

от агенцията. GLSDB комбинира бомбата GBU-39 с малък диаметър (SDB) с ракетния двигател M26.

Докато Съединените щати отхвърлиха искането на Киев за прехвърляне на ракети ATACMS с обсег от 297 км, GLSDB има обхват от 150 км, което би позволило на Украйна да поразява важни военни цели, които преди това са били недостъпни зад руските линии.

GLSDB е изключително перспективна нова система, която се произвежда съвместно от SAAB и Boeing и се разработва от 2019 година. Според предложението на Boeing до Европейското командване на САЩ (EUCOM), което контролира оръжията, предназначени за Украйна, основните компоненти на GLSDB ще идват от съществуващите запаси в американски складове. Ракетният двигател M26 е сравнително достъпен, а GBU-39 струва около $40 000 всеки, което прави GLSDB евтин, а основните му компоненти лесно достъпни.

GLSDB се управлява с GPS, може да преодолява някои електронни препятствия, може да се използва при всякакви метеорологични условия и е изключително ефикасен срещу бронирани превозни средства. GBU-39, която изпълнява функция на бойна глава при системата GLSDB, има малки сгъваеми крила, които позволяват на бомбата да достига цели на разстояние над 100 км, ако бъде изстреляна от самолет и да поразява и малки и трудно забележими цели с диаметър до 90 см. Припомняме, че Съединените щати обявиха отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна, който включва оръжия, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.

 

--------------------------

 

Войната на касапите срещу Цивилизацията

Защо е важно Светът да разбие зъбите на най-наглия от дектаторските режими

Миодраг СОРИЧ

Това е една необявена Трета световна война. В нея украинците се бият преди всичко за своята свобода. Но в един свят, където Злото воюва срещу свободните общества, украинците се борят за всички, които искат демокрация.

Светът такъв, какъвто беше преди войната в Украйна - за това мечтаят толкова много хора в Европа, в самата Украйна, но и в Русия. И онези кремълски политици, които се преструват, че са готови да преговарят за мир, но - видите ли - украинците и Западът не искали, всъщност се заиграват тъкмо с този копнеж на хората: да живеем отново в онзи свят отпреди войната, без смърт и разрушения, без санкции и главозамайващи цени на горивата.

Светът никога повече няма да бъде същият

Ала светът никога повече няма да бъде същият. И това няма да се промени дори ако оръжията начаса замлъкнат. Защото войната в Украйна не е причината за сегашния конфликт около бъдещия световен ред. Войната е последица от този конфликт. Русия иска да разруши световния ред, който се основава на законите и на ценностите - иска да го разруши с всички средства. А Китай, Иран, Северна Корея и други бандитски държави всячески подпомагат Москва.

И понеже е така, глобалната конфронтация ще продължи. Нещо повече: става дума за една необявена Трета световна война, която Владимир Путин и други диктатори налагат на човечеството и на своите собствени съотечественици. А демократичните държави не могат да игнорират този конфликт, те не могат да си заровят главата в пясъка. Защото ако го направят, това би върнало човечеството в епохата на варварството - в един свят, където важи единствено волята на по-силния, а индивидуалните човешки права нямат никакво значение.

Ако спечели войната срещу Украйна, Русия ще продължи агресията си другаде: в Молдова, в Казахстан или в Беларус. Това ще даде допълнителен кураж и на Китай да използва още повече насилия срещу инакомислещите и малцинствата: в Хонконг, в Тайван, в Южнокитайско море. А и режимът на аятоласите в Иран ще зареже всякакви скрупули и ще увеличи както репресиите срещу собствения си народ, така и агресията срещу други държави в Средния и Близкия изток.

За щастие, валиден е и обратният извод: ако Русия изгуби тази война, тогава Китай, Иран, Северна Корея и други безправни държави навярно ще станат по-предпазливи.

Изобщо не е случайност, че тъкмо Иран доставя бойни дронове на Путин. Аятоласите добре знаят, че дните на режима им ще са преброени, ако Путин изгуби нападателната си война. Защото, поради санкциите, Иран продава своя петрол главно на Русия и на Китай. И ако тези клиенти отпаднат, тогава икономическите основи на терористичния режим в Техеран ще рухнат. Да не говорим, че една украинска победа ще окрили и демонстрантите в Иран.

Цивилизованият свят не бива

да кляка пред диктаторите

Така изглеждат нещата - всичко в сегашния свят е взаимосвързано. И тъкмо поради това Путин не бива да спечели. Цивилизованият свят не бива да кляка пред диктаторите. НАТО трябва масивно да се въоръжава - независимо от изхода на войната в Украйна. ЕС, САЩ, Канада, Австралия, Япония и останалите им съюзници не бива и занапред да проявяват досегашната наивност, не бива да изпадат в тежки икономически зависимости от суровини, експортни пазари или стокови вериги, независимо дали насреща си имат такъв голям пазар като Китай.

Да, няма съмнение: украинците се бият на първо място за своята свобода, за своята страна, за своите семейства. Но в същото време в един свят, където коалицията на Злото воюва срещу свободните общества, украинците се борят и в името на всички онези, които държат на демокрацията и човешките права.

Ето защо Западът трябва да продължи да подкрепя Украйна - финансово, военно, морално и политически. А Путин трябва да бъде спрян. Защото докато той е на власт, мир не може да има и няма да има.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n