Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Някой знае ли защо Р. Р. се държи като президент на Беларус, а не на натовска България?

radeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ.“ Това заяви днес президентът Румен Радев след критиките на БСП, че не е наложил вето върху изпращането на военна помощ на Киев. И това поредно публично изказване на пенсионирания летец е повод да си припомним какво стои зад понятието „демагогия“. С този термин, използван още в древна Елада, се обозначава стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда, с цел демагогстващият да я убеди в „своята правота“. Най-често демагогията се използва за постигане на политически цели и реклама. Тя си служи с ораторски и полемични средства (вкл. средства за масово осведомяване), обикновено това са емоционална реторика и пропаганда, насочени към предразсъдъците, чувствата, страховете, суетата и надеждите на публиката.

Американският обществен критик и хуморист Хенри Луис Менкен определя демагога като „човек, който проповядва доктрини, за които знае, че са неверни, на хора, за които знае, че са идиоти.“

И, ако ние не искаме да бъдем в ролята на „полезните идиоти“ /по Ленин/, нека видим кого и защо нарича „войнолюбци“ изпълняващият функцията „президент на Република България“. Той нарича така 175-те депутати, които на 3. ноември гласуваха да изпратим военна помощ на Украйна. Но те са народни представители, които представляват над 70 % от всички гласували на последните предсрочни парламентарни избори. Тоест, респективно Р. Р. нарича „войнолюбци“ и нас, гласоподавателите?!

Има ли някакво право на това иженарицаемият президент? Да не би пък армията на Украйна да е нахлула на 24. февруари вероломно на територията на Руската федерация? А ние да не сме разбрали и да въоръжаваме този кръвожаден агресор? О, да – тогава наистина бихме били войнолюбци!

Но някой /по-точно – целият свят/ твърди, че се е случило точно обратното: руските пълчища са нахлули на украинска земя и там взривяват, рушат, убиват, измъчват, изнасилват жени и деца, момичета и момчета. Вече цели 10 месеца!

Войнолюбец ли си, ако помогнеш на съседа да се защити от нахлулите в дома му разбойници? И обратно – миролюбец ли си, ако искаш цялата тая патаклама при съседите да свърши час по-скоро, макар и с цената на това главорезите да успеят в пъклените си планове? О, сигурно има специфични причини да бъде обичан такъв мир, по-известен под търговската марка „Русский мир“.

Ало, Радев? Ти нормален ли си?

А ако си нормален, и въпреки това се държиш като президент на Руската федерация или на Беларус, а не на натовска България?

Искаш ли да си припомним процедурата за импийчмънт, а?

Според Конституцията, можеш да си тръгнеш предсрочно и безславно от „Дондуков“ 2, ако е налице държавна измяна или друго нарушение на основния закон (без да е уточнено какво, нещо като изпълненията с гражданството на Кире Канадецо). За стартирането на процедурата са нужни подписите на 60 депутати, а после поне 160 от всичките 240 народни представители трябва да потвърдят обвиненията с гласуване.

Колко бяха твоите „войнолюбци“?

175?

Ужас!

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n