Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ето я истината за украинската атака срещу военното летище в Енгелс

tusГригор ЛИЛОВ

Да припомним официалната руска военна сводка за атаката срещу военното летище край руския град Енгелс: „Руската противовъздушна защита се е задействала и поразила вражески безпилотници, като част от отломките са паднали на аеродрома и са убили 3 /трима/ военнослужещи.“ Ако ви интересува истината, ето малко повече информация. При украинската атака са ударени 5 стратегически бомбардировачи

ракетоносци ТУ-95мс, 17 души са загинали, 26 са ранени - някои в критично състояние, контролната кула също е разрушена.

Това е неофициалната информация за удара на украински дронове срещу руската военна база Енгелс в Саратовска област, на 700 км от украинската граница.

При предишната атака в началото на декември, когато отново бяха ударени 2 стратегически бомбардировача, бяха използвани стари съветски безпилотни самолети за разузнаване Ту-141 Стриж. Предлолага се, че и сега са използвани такива. Те са производство на Харковския авиационен завод през 1979-1989 г. и отдавна, преди десетилетия са извадени от въоръжение. Но украинците са премахнали камерите и радарите и са ги преустроили за бойни действия - като летящи бомби. Подменили са навигационните им системи и средства за връзка с модерни, което им позволява да летят на много ниски височини.

Обхватът им е около 1000 километра, а скоростта - 1100 км в час, близка до скоростта на звука. Дълги са 14 метра и тежки 5 тона и половина

Днес 6 от тези стратегически бомбардировачи бяха прехвърлени от ударената база край Енгелс на летище "Украинка" в Амурска област - на 6 000 км далечина, в Далечния Изток, допълнително съобщава Телеграм-канала "Реалната война".

Защо толкова далеч?

Причините са две:

1. гаранция за недосегаемост

2. Русия има само няколко военни летища, способни да обслужват стратегическата бомбардировъчна авиация. Тези летища имат по-дълги писти, които са подсилени, за да издържат кацането на тези тежки самолети, на тях е създадена съответната техническа инфраструктура за поддържането им и експлоатацията.

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n